Dermatitida, rosacea a záněty v těle (včetně ulcerózní kolitidy). Jak na ně?

„Vy jste krásná,“ zaradovala se moje dermatoložka při první kontrole v tomto roce. Ne proto, že bych se jí líbila jako žena a obdivovala mě, ale proto, že mě viděla v prosinci v úplně jiném stavu…. od listopadu mě totiž trápil těžký zánět kůže v obličeji. Zda to byla periorální (a také perorbitální – kolem očí) dermatitida nebo spíš rosacea alias růžovka (chronický zánět kůže), těžko říct. Ale bylo to pro mě neskutečně náročné období.

Jako jedna z prvních mi hodila záchranné lano homeopatka a báječná žena Magdalena Sapíková. Dodala mi sílu a naději, přidala tkáňové soli a nastavila kvalitní péči o pleť s biokosmetikou. V průběhu prosince jsem navíc začala svůj stav řešit s velmi šikovnou, taktéž výživovou poradkyní podobně jako já, Zdeňkou Prušákovou.

Zdeňka byla mým hostem v kongresu Dosyťte svoje tělo a načerpejte energii – náš rozhovor o půstech, stravě a buněčné výživě naleznete i v mém online programu Skvěle v těle aneb jak se cítit lépe (a taky trochu zhubnout). A už nějakou dobu jsem věděla, že se věnuje výživě na úrovni buněk a cílené suplementaci podle výsledků testu z kapky suché krve. Tenhle test je možné si udělat doma v obýváku a určuje stav buněčné výživy a omega-6 mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin v krvi.

Pokud vám problematika omega-6 a omega-3 mastných kyselin nic neříká, tak se vám to pokusím zjednodušeně představit:

Mastné kyseliny jsou součástí tuku a podle toho, kolik mají dvojných vazeb a kde jsou lokalizované, se pak nazývají. Konkrétně omega mastné kyseliny patří mezi nenasycené tuky (obvykle rostlinné oleje, ale také rybí tuk). Ještě znáte i nasycené tuky (typicky sádlo, máslo).

Nenasycené tuky ve svojí stravě nutně potřebujete, ale záleží na jejich poměru. Omega-6 by mělo být o něco více, ale když jich je moc, zhoršují náš zdravotní stav a podílí se na prozánětlivých stavech v organismu. Kdežto omega-3 mastné kyseliny se dají zjednodušeně řečeno nazvat jako protizánětlivé. Správný poměr omega-6 a omega-3 by měl být v našem organismu 3:1.

Dermatitida, rosacea a záněty v těle - jak na ně?

Test z kapky suché krve jsem si udělala a i přes docela dobrou kondici (jsem cca 6 let bez léků na ulcerózní kolitidu, přičemž jsem na tento chronický zánět tlustého střeva byla předtím intenzivně léčena 15 let), slušnou stravu a předchozí suplementaci rybími oleji, jsem zjistila, že hodnoty mám rozházené a že kondice mých buněk z hlediska výživy je nic moc. 

Pozn. Dermatitida se mi opakovaně vrací ve zhruba tří až pětiletém cyklu, ale teď se mi vrátila až po sedmi letech a rozšířila se až okolo očí a na čelo. Druhá lékařka (první chybně diagnostikovala seboroickou dermatitidu a viděla mě ze vzdálenosti zhruba 1,5 metru :-( ) pak nedokázala rozlišit, jestli už se nejedná o rosaceu (růžovku). Ale oboje je vlastně zánět kůže, takže je to prašť jako uhoď.

Příčinou dermatitidy a vůbec rozházených výsledků stavu buněčné výživy může být to, že jsem byla v poměrně velkém stresu, kdy jsem řešila zdravotní obtíže naší nejmladší a co si budem…. když víc než 10 let jsem těhotná nebo kojící a pečuji intenzivně o tři děti a méně o sebe, tak že se to někde muselo podepsat.

Proč mluvím o rybím tuku v článku o tom, jak si vyléčit dermatitidu a záněty v organismu?

Protože vím, že v rybím tuku se nachází velmi důležité „protizánětlivé“ omega-3 mastné kyseliny, které naše tělo nesmírně potřebuje. Nejen kvůli tomu, abychom neměli záněty v těle. O omega-3 mastných kyselinách, konkrétně kyselinách EPA a DHA, se pak mluví jako o důležitých látkách při prevenci kardiovaskulárních chorob, vč. infarktu a také jako o důležitých látkách pro náš nervový systém. Pomáhají dozrávat nervové soustavě, takže jejich suplementace je vhodná například při ADHD, dysfáziích a neurologických obtížích.

Předpokládá se, že jsou důležité i jako preventivní součást naší stravy proti Alzheimerově chorobě nebo že dokážou podpořit i naši psychickou kondicí. Bohužel se omega-3 EPA a DHA dají jen obtížně získat z rostlinných zdrojů. Nejlepší cestou je pak jíst dostatek ryb a při vysoké zátěži (sportovci – profesionální, ale i ti amatérští, manažeři, děti a dospívající s náročnou školou, kroužky nebo sportem, stresové období), dlouhodobých nemocích, zánětech v těle atd. ještě přidat i vhodnou suplementaci kvalitním rybím tukem.

Není rybí tuk jako tuk!

Přípravky s rybím olejem užívám už dlouho. Přibližně od roku 2007. Už roky totiž považuji rybí tuk za nezbytně nutný potravní doplněk, protože vím, že je potřeba vyvažovat poměrně vysoký příjem omega-6 mastných kyselin a nasycených tuků v naší západní stravě. Ano, svojí stravou se ČR už značně přibližuje Západu. Byť stále jsme na tom ještě relativně dobře s konzumací junk food (průmyslově zpracovaná strava) nebo fast food. 

  • I když mladší generace už to má bohužel ještě víc podobné tomu Západu. Samozřejmě se to ale nedá paušalizovat a záleží na rodinném prostředí a dalších faktorech.

Omega–3 mastné kyseliny, které jsou obsažené právě v rybím tuku (tedy hlavně omega-3 EPA a DHA), já osobně považuji za látky, které tzv. umí vypnout i geny. U mě jsou to konkrétně:

  • gen pro jiný metabolismus kyseliny listové – díky tomu mám i zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob (a zánětlivých procesů)
  • gen HLAB27 – je to gen způsobující zánětlivou chorobu (především páteře), která se nazývá spondylartritida neboli Bechtěrevova choroba. (Podle paní doktorky na revmatologii může tento gen u mě způsobovat spíš záněty v zažívacím traktu než v páteři.)

Znáte pojem epigenetika? Tak ta vysvětluje, že můžeme některé geny zapnout nebo dokonce i vypnout svým životním stylem. Samozřejmě ne všechny, ale ty predispozice k určitým onemocněním pomáhá náš životní styl opravdu rozvinout. Anebo naopak zastavit!

Pustila jsem se novou cestou

Díky dermatitidě a zjištěným výsledkům z testu jsem se rozhodla přidat k už stávající práci na psychice (jojo, psychosomatika… to je věc) a dalším podpůrným metodám, ještě balanční oleje s rybím tukem a cílenou suplementaci přímo na míru. Už teď je mi mnohem lépe a těším se, jak se to bude na mém zdraví projevovat dál.

Navíc jsem oprášila znalosti z dob svých studií biochemie, chemie a potravinářské technologie a zjistila, že je testování z kapky suché krve je něco, co má obrovský potenciál a co nám dává do rukou obrovskou možnost zjistit, jak na tom jsme a pak podniknout patřičné kroky.

Novou cestou ke zdraví.

V tuto chvíli vím, že můj poměr omega-6 ku omega-3 je 12:1 (za zdravý poměr se považuje 3:1), což není zase tak špatný výsledek a odpovídá tomu, že jsem několik let předtím už rybí tuk užívala. Bohužel se najdou výsledky 30:1 nebo dokonce až 80:1. A to i u osob, kteří (ještě) nemají zdravotní problémy. Tak vysoké množství omega-6 mastných kyselin v krvi už je pro lidský organismus trochu průšvih a známka toho, že je potřeba ho více podpořit a začít svoji kondici a zdraví řešit.

  • A já už se teď moc těším, až s vámi budu moct posdílet výsledky po užívání výborně nastavených balančních olejů s rybím tukem. Kontrolní test si budu dělat asi v květnu 2024. Co však vím už teď, je to, že se mi srovnává ještě více zažívání a hlavně zklidňuje pleť a ta příšerná dermatitida. Teď už vypadám zase normálně.

Pokud vás tedy moje sdílení zaujalo, potřebujete řešit nejen záněty u sebe nebo u svých blízkých nebo se chcete rovnou otestovat, budu ráda, když se mi ozvete. Ráda to s vámi proberu.

Konzultace přímo na téma cílené suplementace a testů nabízím v rozsahu cca 30 minut zdarma! Pokud budete chtít nastavit toho více, zkonzultovat svůj jídelníček nebo najít způsob, jak popracovat na svojí psychické kondici, případně se naučit techniky, jak zvládat těžké situace (dechové, mentální techniky i informace z hlediska pohybu nebo stravy), můžete využít mojí nabídky konzultací.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *