„Vy jste krásná,“ zaradovala se moje dermatoložka při první kontrole začátkem roku 2024. Ne proto, že bych se jí líbila jako žena a obdivovala mě, ale proto, že mě viděla v prosinci v úplně jiném stavu…. od listopadu 2023 mě totiž trápil těžký zánět kůže v obličeji. Zda to byla periorální (a také perorbitální – kolem očí) dermatitida nebo spíš rosacea alias růžovka (chronický zánět kůže), těžko říct. Ale bylo to pro mě neskutečně náročné období.
Jako jedna z prvních mi hodila záchranné lano homeopatka a báječná žena Magdalena Sapíková. Dodala mi sílu a naději, přidala tkáňové soli a nastavila kvalitní péči o pleť s biokosmetikou. V průběhu prosince jsem navíc začala svůj stav řešit s velmi šikovnou, taktéž výživovou poradkyní podobně jako já, Zdeňkou Prušákovou.

Zdeňka byla mým hostem v kongresu Dosyťte svoje tělo a načerpejte energii – náš rozhovor o půstech, stravě a buněčné výživě naleznete i v mém online programu Skvěle v těle aneb jak se cítit lépe (a taky trochu zhubnout). A už nějakou dobu jsem věděla, že se věnuje výživě na úrovni buněk a cílené suplementaci podle výsledků testu z kapky suché krve.
Tenhle test je možné si udělat doma v obýváku a určuje stav buněčné výživy a omega-6 mastných kyselin a omega-3 mastných kyselin v krvi.
Pokud vám problematika omega-6 a omega-3 mastných kyselin nic neříká, tak se vám to pokusím zjednodušeně představit:
Mastné kyseliny jsou součástí tuku a podle toho, kolik mají dvojných vazeb a kde jsou lokalizované, se pak nazývají. Konkrétně omega mastné kyseliny patří mezi nenasycené tuky (obvykle rostlinné oleje a živočišný rybí tuk). Ještě znáte i nasycené tuky (typicky sádlo, máslo).
Nenasycené tuky ve svojí stravě nutně potřebujete, ale záleží na jejich poměru. Omega-6 mastných kyselin (najdete je například ve slunečnicovém oleji) by mělo být o něco více, ale když jich je moc, zhoršují náš zdravotní stav a podílí se na prozánětlivých stavech v organismu.
Kdežto omega-3 mastné kyseliny (olivový a řepkový olej, konopná a lněná semínka a především rybí tuk) se dají zjednodušeně řečeno nazvat jako protizánětlivé.
Správný poměr omega-6 a omega-3 by měl být v našem organismu 3:1.
Test z kapky suché krve jsem si udělala a i přes docela dobrou kondici (jsem cca 6 let bez léků na ulcerózní kolitidu, přičemž jsem na tento chronický zánět tlustého střeva byla předtím intenzivně léčena 15 let), slušnou stravu a předchozí suplementaci rybími oleji, jsem zjistila, že hodnoty mám rozházené a že kondice mých buněk z hlediska výživy je nic moc.
Pozn. Dermatitida se mi opakovaně vrací ve zhruba tří až pětiletém cyklu, ale teď se mi vrátila až po sedmi letech a rozšířila se až okolo očí a na čelo. Druhá lékařka (první chybně diagnostikovala seboroickou dermatitidu a viděla mě ze vzdálenosti zhruba 1,5 metru) pak nedokázala rozlišit, jestli už se nejedná o rosaceu (růžovku). Ale oboje je vlastně zánět kůže, takže je to prašť jako uhoď.
Příčinou dermatitidy a vůbec rozházených výsledků stavu buněčné výživy může být to, že jsem byla v poměrně velkém stresu, kdy jsem řešila zdravotní obtíže naší nejmladší a co si budem…. když víc než 10 let jsem těhotná nebo kojící a pečuji intenzivně o tři děti a méně o sebe, tak se to někde muselo podepsat.
Proč mluvím o rybím tuku v článku o tom, jak si vyléčit dermatitidu a záněty v organismu?
Protože vím, že v rybím tuku se nachází velmi důležité „protizánětlivé“ omega-3 mastné kyseliny, které naše tělo nesmírně potřebuje. Nejen kvůli tomu, abychom neměli záněty v těle.
O omega-3 mastných kyselinách, konkrétně kyselinách EPA a DHA, se pak mluví jako o důležitých látkách:
- při prevenci kardiovaskulárních chorob, vč. infarktu
- pro náš nervový systém – pomáhají nervové soustavě, takže jejich suplementace je vhodná například při ADHD, dysfáziích, neurologických obtížích a jako prevence proti Alzheimerově chorobě
- pro zlepšení psychické kondice
Bohužel se omega-3 EPA a DHA dají jen obtížně získat z rostlinných zdrojů. Nejlepší cestou je proto jíst dostatek mořských a současně tučných ryb a pokud nejíme dostatek ryb obsahujících EPA a DHA nebo jsme ve vysoké zátěži (sportovci – profesionální, ale i ti amatérští, manažeři, děti a dospívající s náročnou školou, kroužky nebo sportem, stresové období), řešíme chronické či dlouhodobé nemoci nebo záněty, ekzémy, alergie, astma apod, je opravdu nutné přidat suplementaci kvalitním rybím tukem.
Není rybí tuk jako tuk!
Přípravky s rybím olejem užívám už dlouho. Přibližně od roku 2007. Už roky totiž považuji rybí tuk za nezbytně nutný potravní doplněk, protože vím, že je potřeba vyvažovat poměrně vysoký příjem omega-6 mastných kyselin a nasycených tuků v naší západní stravě. Ano, svojí stravou se ČR už značně přibližuje Západu. Byť stále jsme na tom ještě relativně dobře s konzumací junk food (průmyslově zpracovaná strava) nebo fast food.
I když mladší generace už to má bohužel ještě víc podobné tomu Západu. Samozřejmě se to ale nedá paušalizovat a záleží na rodinném prostředí a dalších faktorech.
Omega–3 mastné kyseliny (tedy hlavně omega-3 EPA a DHA), které jsou obsažené právě v tuku ryb, jako je losos, sleď, sardinky nebo makrela, já osobně považuji za látky, které tzv. umí vypnout i geny. U mě jsou to konkrétně:
- gen pro jiný metabolismus kyseliny listové – díky tomu mám i zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob (a zánětlivých procesů)
- gen HLAB27 – je to gen způsobující zánětlivou chorobu (především páteře), která se nazývá spondylartritida neboli Bechtěrevova choroba. (Podle paní doktorky na revmatologii může tento gen u mě způsobovat spíš záněty v zažívacím traktu než v páteři.)
Znáte pojem epigenetika?
Tak to je věda, která vysvětluje to tzv. vypnutí genů. Bohužel si životním stylem můžeme některé geny samozřejmě i zapnout. Ne všechny, ale ty predispozice k určitým onemocněním ovlivňuje a opravdu aktivuje i náš životní styl. Anebo je umí také zdeaktivovat!
Pustila jsem se novou cestou
Díky dermatitidě a zjištěným výsledkům z testu jsem se rozhodla přidat k už stávající práci na psychice (jojo, psychosomatika… to je věc) a dalším podpůrným metodám, ještě balanční oleje s rybím tukem a olivovým olejem a cílenou suplementaci přímo na míru. Už teď je mi mnohem lépe a těším se, jak se to bude na mém zdraví projevovat dál.
Navíc jsem oprášila znalosti z dob svých studií biochemie, chemie a potravinářské technologie a zjistila, že je testování z kapky suché krve je něco, co má obrovský potenciál a co nám dává do rukou obrovskou možnost zjistit, jak na tom jsme a pak podniknout patřičné kroky.

V lednu 2024 jsem se z výsledků svého prvního testu dozvěděla, že můj poměr omega-6 ku omega-3 je 12:1 (za zdravý poměr se považuje 3:1). To sice není tak špatný výsledek a odpovídá tomu, že jsem několik let předtím už rybí tuk užívala, ale ostatní hodnoty mastných kyselin nebyly také dobré a ukazovalo to na skutečnou buněčnou podvýživu.
Zajímavost: Bohužel se najdou výsledky 30:1 nebo dokonce až 80:1. A to i u osob, kteří (ještě) nemají zdravotní problémy. Tak vysoké množství omega-6 mastných kyselin v krvi už je pro lidský organismus trochu průšvih a známka toho, že je potřeba ho více podpořit a začít svoji kondici a zdraví řešit.
Půl roku poté jsem se testovala znovu, mezitím jsem užívala rybí tuk, multiimunitní doplněk s vitamíny, minerály a antioxidanty a výsledky byly skvělé. Poměr 2,1 : 1 a ve většině hodnot jsem se z červených čísel dostala do žlutých, někde i do zelených.
Hlavně však se mi srovnalo zažívání a úplně zmizela dermatitida a rosacea v jednom. Dnes by na mě ten strašný stav nikdo nepoznal. však vím už teď, je to, že se mi srovnává ještě více zažívání a hlavně zklidňuje pleť a ta příšerná dermatitida. Už vypadám zase normálně.
Pokud vás tedy moje sdílení zaujalo, potřebujete řešit nejen záněty u sebe nebo u svých blízkých nebo se chcete rovnou otestovat, budu ráda, když se mi ozvete. Ráda to s vámi proberu.
Konzultace přímo na téma cílené suplementace a testů nabízím v rozsahu cca 30 minut zdarma! Stačí mi napsat zprávu. Pokud budete chtít nastavit toho více, zkonzultovat svůj jídelníček nebo najít způsob, jak popracovat na svojí psychické kondici, případně se naučit techniky, jak zvládat těžké situace (dechové, mentální techniky i informace z hlediska pohybu nebo stravy), můžete využít mojí nabídky konzultací.

(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.