Jak tajuplně mluví rybíz a ostružiny

Podobně jako borůvky mohou být ostružiny a černý rybíz díky své barvě považovány za tajemství plné ovoce. Navíc se nemusí jíst a zpracovávat jen jejich plody, listy jsou často snad ještě více léčivé. A ještě mají jedno společné “tajemství” – jejich účinky na zdraví jsou podobné.

Když mluví rybíz

Na rybízu je zajímavé, že existuje dokonce ve třech barevných variantách (černá, červená, bílá). Údajně existuje i růžový rybíz. Pro mě osobně jsou černá odrůda spolu s bílou chuťově nejpříjemnější.

Černý rybízČerný rybíz je bomba naplněná rutinem (nebo-li vitamínem P či správněji flavonoidy) a především vitamínem C.

Všichni víme, jak je důležitý vitamín C. Avšak někdy nevíme, že je skrytý i pod číslem E300 jako éčko. Jen si je nesmíme plést s tím přírodním jako je například právě v rybízu. Však jsem o tom “Jak vitamín C k číslu E300 přišel” napsala dokonce i pohádku.

Červený rybíz sice obsahuje méně vitamínu C, přesto hrst červeného rybízu také pokryje 1/3 denní dávky všech potřebných vitamínů!

Rybíz Když jídlo mluvíOba druhy rybízu obsahují také významné množství železa. Přesto, že je rybíz docela kyselý a rozhodně to není ovoce, po kterém bychom se utloukli, tak má svůj význam nejen kvůli vitamínům a minerálním látkám…

… léčivé účinky

Černý rybíz díky rutinu podporuje naše cévy a jejich stěny, proto je vhodný na podporu organismu při křečových žilách i křehkosti cév a hemeroidech.

Malá odbočka: na křehké cévy a “kvalitu” krve, cév a krvetvorby velmi funguje podpora sleziny v souladu s tradiční čínskou medicínou. Od té doby, co navštěvuji terapeuta čínské medicíny a za pomoci čínských bylin a akupunktury se zvyšuje “energie mojí sleziny”, jsem přestala krvácet ze střeva. Byl to doprovodný jev ulcerózní kolitidy.

Štáva ze všech druhů rybízů se může užívat pro snížení horečky a jako podpora při chřipce a nachlazení.

Listy (podobně jako ty z ostružiníku nebo borůvčí) pomáhají při průjmech a mají protizánětlivé účinky (na celý urogenitální systém).

Další účinky plodů a listů:

  • podpora zraku,
  • mírné snížení krevního tlaku a podpora srdečně-cévního systému.

…do kuchyně

Jaké by to bylo vánoční cukroví, hlavně linecké, bez rybízové marmelády? Nebo co třeba rybízová šťáva nebo bublina? Prostě rybíz můžeme využít do zajímavých jídel a pochutin.

Linecké

Na tomto odkazu naleznete také tipy na to, jak připravit z listí i plodů chutný čaj a nálevy pro zlepšení zdraví a také jak bezezbytkově zpracovat rybíz do šťávy i zavařeniny.

… vzkazy

Pojďme se trochu podívat i na bílý rybíz. Ten nám posílá lehké letní osvěžení. Je jemný a chuťově příjemný. Není ale v českých zahradách příliš obvyklý. Raději máme červený, který svojí kyselostí a současně barvou nám dává více vzpruhy a energie. Černý přináší nejvíc povzbuzujících účinkůOstružiny_rybíz

Když mluví ostružiny

Svoji černou barvou v plné zralosti a obsahem vitamínů mohou připomenout černý rybíz. Vůní lesních ostružin také borůvky. Všechny tři druhy ovoce jsou tmavé a obsahují antioxidanty. Prospěšné to látky.

Spojuje je navíc významné množství antokyanů, které mají protizánětlivé účinky a prospívají srdci a cévám. V menším množství se najdou i v červeném hroznovém víně.

Významně pomáhají při:

  • nachlazení a chřipkových stavech a na podporu imunity
  • hemeroidech, křečových žilách i poruchách erekce (musí se však užívat dlouhodobě v podobě usušených plodů)
  • zánětech v urogenitálním (ledviny, močové cesty a měchýř) i gastrointestinálním traktu (afty v ústech, přes žaludek až po záněty ve střevech) – nejlepší je podoba nálevů ze sušených listůOstružiny-Lucie-Krausová

Vzkaz od ostružin…

vzkaz z lesů a remízků. Zprávu, že původní ostružiny jsou sice plné trní, ale také látek zlepšujících zdraví. Lesní ostružiny jich obsahující víc než ty vyšlechtěné a pěstované doma na zahradách. Vypadá to, že příroda je stále mocnější než lidé.
Přesto i domácí ostružiny jsou pro naše zdraví důležité a přinesou nám v létě nejeden vitamín navíc 😉 Ale pokud chcete vyzkoušet silné účinky původních ostružin, zajděte do lesa a to i na listy.

Listy pomáhají při průjmech a zánětech a krvácení v zažívacím traktu. Plody zase při rekonvalescenci a pro zlepšení imunity i cevního systému. Jsou výborné i jako součást domácího ovocného čaje.

Chcete vědět více a objevit ucelené “když jídlo mluví” i zdravotní účinky českých superpotravin, kam bezesporu rybíz i ostružiny patří?

Pořiďte si e-knihu 21 příběhů českých superpotravin aneb když jídlo mluví, kde se o ostružinách i všech druzích rybízů dozvíte mnohem víc. Objevíte tam kromě účinků 21 lokálních superpotravin na naše zdraví jejich možné kontraindikace, ale i milé příběhy, které vás pohladí po duši. Běžte tudy>>>

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře