Vánoční cukroví jinak – je zdravější cukr free a raw cukroví než to běžné? [plus recepty]

Cukr free a raw cukroví? Jsou zdravější variantou vánočních dobrot? Ano i ne. Odpovědi najdete v článku včetně receptů nebo odkazů na ně.

Já se musím přiznat, že až do letošního roku jsem připravovala jen klasické cukroví. Ale když mě oslovil tým z Rodinného a komunitního centra Mumraj v Praze – Horních Počernicích, jestli připravím workshop Vánoční cukroví jinak – jde to i zdravě?, s radostí jsem na nabídku kývla.

Když jsme s organizátorkou Míšou vybíraly vánoční cukroví, o kterém bude na workshopu řeč a které tam také budeme tvořit, bylo jasné, že musí jít o nepečené cukroví. Troubu tam opravdu nemají. ;) Navíc jsme chtěly, aby si účastníci mohli vyzkoušet alespoň jedno cukr free cukroví (vtipné je, že slovo cukroví má základ ve slově cukr, takže cukr free cukroví je fakt vtipný protimluv), raw cukroví a také jedno  „normální“.

Volba padla na cukr free vosí hnízda podle Janiny z blogu Cukrfree.cz. Dále na raw ořechovo-rozinkové chomáčky a do třetice všeho dobrého (a za mě nejlepšího) rafaelo kuličky podle Kuchařky pro dceru. Recepty nebo odkazy na ně najdete dále.

Víc o ořeších, cukru, mouce a taky zdravějším stravování (nejen o Vánocích) jsem povídala přímo na workshopu. A jakmile sestříhám zvukový záznam, bude ke stažení i v podobě mp3.

  • Pokud o záznam z mého povídání máte zájem, napište mi přes vzkaz na stránce Kontakt, a já vám ho pak pošlu, až bude hotový.

Cukr free vosí hnízda

Na ty jsem se hodně těšila a byla zvědavá na jejich variantu bez cukru. Vosí hnízda nejsou zrovna mým nejoblíbenějším druhem cukroví (vadí mi tam právě výrazná chuť nepečeného cukru), ale od těchto jsem si slibovala hodně.

Když jsem si je ale chtěla předem vyzkoušet, zjistila jsem, že není v možnostech našeho rozpočtu na workshop ještě nakoupit drahé suroviny jako je kešu máslo, kokosová mouka a kokosová smetana, které jsou podle receptu Janiny z Cukrfree.cz potřeba na cukr free piškoty a cukr free vaječný koňak.

Proto jsme na workshopu tvořily (nakonec jsme byly samé ženy) vosí hnízda sice z cukr free těsta (složení: smetana, vysokoprocentní čokoláda, trochu másla a kešu ořechy), ale lepily jsme je na obyčejné kupované piškoty a přidávaly „normální“ vaječný likér. Místo vysypávání formiček na hnízda kokosovou moukou jsme zvolily strouhaný kokos a šlo to.

Doma jsem se s tím totiž patlala a chtěla to zvládnout bez vysypávání formiček, ale šlo mi to strašně špatně. Proto jsem nakonec udělala jen kvůli fotce pár hnízd a ze zbytku těsta kuličky. Později pak mého muže napadlo, že se mohly kuličky alespoň obalit ve strouhaném kokosu.

Tip: Do cukr free čokoládových koulí by chuťově pasovala například vložená datle nebo třeba i kandované ovoce (jen už by to nebylo v případě tohoto ovoce bez cukru).

Oproti receptu bylo těsto připravené z 85% čokolády (ne, nesháněla jsem devadesát a víceprocentní čokoládu, jak se píše v receptu). Nicméně, když jsem čokoládovo-kešu těsto ochutnala, byla jsem dost zklamaná. Chyběl mi tam cukr. :)

Zajímavé však bylo, že „dojezd“ chutě byl ale neobyčejně příjemný a stejný dojem měla i moje pětiletá dcerka, která se na čokoládovou kouli udělanou z tohoto cukr free těsta s radostí vrhla. Prvně zkřivila obličej a po asi dvou minutách řekla: „Mami, ale teď už mi to přijde moc dobré, jak jsem to dojedla.“

Když se ale vosí hnízda do druhého dne odležely, musím říct, že jsem si pochutnala. Pravda, už tam přibyl ten cukr z piškotu a té kapky vaječného likéru. :) Nicméně možná jim dám šanci a do budoucna je budu dělat takhle v poloviční cukr free variantě. Zároveň mi však právě jejich konzumace připomněla kdysi dávno diagnostikovanou alergii na kakao, která už mě roky nepotrápila.

Jenže se mi objevila perorální dermatitida jako reakce na vysokoprocentní kakaovou čokoládu použitou do vosích hnízd. Čokoládu miluju, ale obvykle uzobávám méně procentní. Navíc určitě svoji roli sehrálo i to velké množství zkonzumovaných ořechů (které taky miluju), kdy jsem je ujídala při přípravě těst na tento workshop.

Navíc často bývají nejvíc agresivní vlašské ořechy, které jsou součástí těsta na raw ořechovo-rozinkové chomáčky. A ty jsem o víkendu vyloupávala z našich zásob a u toho je samozřejmě ujídala.

Raw ořechovo-rozinkové chomáčky

Když raw cukroví, tak připravené z datlí. Nicméně na workshopu jsme nechtěly tvořit další kuličky (byť datlové) a tak jsme s Míšou vybraly jakési „chomáčky“, které se připravily z rozmixovaných a předem namočených vlašských ořechů a rozinek.

Vzhledem k tomu, že v tomto původním receptu nebyly gramáže (zase tam najdete ale i spoustu jiných veganských a raw receptů), rozhodla jsem se sem dát celý recept tak, jak jsem chomáčky dělalal já.

Potřebné suroviny (na cca 55 chomáčků):

  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g rozinek
  • 1/2 lžičky soli (do vody na namáčení ořechů i rozinek)
  • perníkové koření (podle chuti)

Postup:

Na alespoň čtyři hodiny si předem namočte ořechy spolu s rozinkami. Při namáčení ořechů a semínek je vhodné podpořit ty správné procesy trochou soli. Já solila vodu tak, abych při jejím ochutnání cítila, že je voda slaná. Ale dejte soli podle svého uvážení. Do ořechů se chuť soli nedostane, do rozinek jen mírně.

Po odmočení slijte vodu a nechte v cedníku ořechy a rozinky odkapat. Poté rozmixujte co nejvíc dohladka. Nakonec přidejte perníkové koření podle své chutě, ještě jednou pořádně zamíchejte a dejte směs do zdobičky. Ze směsi pak vyrobte takové jakési pusinky alias chomáčky.

Plus a minus alternativních druhů cukroví (cukr free, raw)

Jako velké plus u alternativního cukroví vnímám skutečnost, že neobsahují cukr a mouku. I když, jak jsem říkala na workshopu (bude v záznamu), já osobně nevnímám cukr a mouku jako bílé jedy.

Nesmí se to s nimi přehánět a více než u jiného, i zde platí všeho s mírou. Je to stejné jako s ohněm a taky ohnivou vodou alias alkoholem. Obojí může být dobrým sluhou, ale i zlým pánem. Takže za mě je cukr i mouka ve stravě v rozumné míře v pořádku, ale prostě záleží na jejich množství.

Na Vánoce tedy platí, že když si dáte denně tři čtyři kousky klasického cukroví na talířek ke kávě, tak se vůbec nic nestane. A taky vyražte každý den na procházku, ať ty snězené kalorie má tělo šanci pořádně zpracovat na energii do pohybu. A nemusí si je ukládat jako zásobu do tělesného tuku.

Tip: Nenechávejte cukroví celý den vystavené na očích, aby vás nelákalo k uzobávání. Na stole pro tyto účely nechte třeba misku s ořechy nebo sušeným ovocem.

Velké minus však u mě má alternativní cukroví kvůli obsahu ořechů a cizokrajných surovin. Protože osob s alergií na ořechy v naší populaci stoupá. To zaprvé. A za druhé, cizokrajných potravin by podle mého mělo být v našem jídelníčku výrazně méně než těch českých nebo alespoň středoevropských. Nicméně na Vánoce je samozřejmě možné udělat výjimku a udělat cukroví právě třeba z datlí nebo sušených fíků.

Pozor, ořechy můžou obsahovat taky plísně. Stejně jako většina datlí a fíků se kešu a kokos vozí přes půlku zeměkoule a ještě ke všemu jsou tyto potraviny poměrně drahou položkou v našem rozpočtu.

No a pak jsou specifické zdravotní obtíže, kdy prý nejsou ořechy vhodné pro lidi se střevními záněty (IBD) jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Já je ovšem jím a dokonce o vlašských a lískových oříšcích píšu ve svojí knize Příběhy českých superpotravin.

Rafaelo kuličky podle Kuchařky pro dceru

Jo, já vím, že jsem před chvíli zrovna na kokos trochu plivala. Nicméně právě tohle cukroví s kokosem je jednoznačně náš rodinný chuťový vítěz. Pokud srovnáváme tři druhy, které jsem chystala na workshop.

Recept najdete u Jany Florentýny Zatloukalové alias Kuchařky pro dceru. Složení i výroba je ale jednoduchá. Stačí vám jedno salko (slazené kondenzované mléko), cca 160 g kokosu (strouhaného), 50 g másla a pokud chcete, tak i loupané bílé mandle. Počet kuliček je cca 55, takže potřebujete i cca 55 mandlí. Pokud je tedy do kuliček chcete dát.

Důležité je těsto ze salka, kokosu a rozpuštěného másla nechat alespoň přes noc odležet v lednici a pak se s ním krásně pracuje a jednoduše vytváří kuličky, do kterých můžete (ale nemusíte) vtlačit mandli. A protože s Florentýnou ohledně chutí, kvalitě a počtu ingrediencí naprosto souhlasím, dovolím si ji citovat, proč právě máslo a jen slazené kondenzované mléko a kokos:

Ve spoustě podobných receptů se dají dohledat i rozmixované oplatky a sušenky nejrůznějších jmen a chutí, obvykle spíš ty světlejšího ražení. Klidně je použijte, vyměňte je za část kokosu v poměru 1:1. I oplatky bobtnají a natáhnou tekutinu z kondenzovaného mléka, takže se opět vyplatí odležení.

Mně oplatky nevyhovují, protože jsem nenašla snad jedinou výjimku, která by obsahovala přijatelné druhy použitých tuků. Margarínové tlamolepy (pardon!) a palmový olej podle mne nemají v domácím cukroví co pohledávat. Když do toho rozmixujete tatranku nebo delisu, bude to chutnat jako tatranka nebo delisa.

Podobně vidím i záměnu margarínů a rostlinných tuků místo másla. Pokud máte rádi procházky do koupelny, abyste si po požití pár kousků cukroví šli vypláchnout pusu ústní vodou, směle do toho. Jestliže vám margarínový tukový povlak uvnitř dutiny ústní a zejména na patře vadí, je jediná cesta vzít na milost co nejvíc opravdové a poctivé máslo.

Myslím, že Florentýna vystihla úplně vše v pár větách. Možná by tedy závěrem stačilo jen indiánské howgh anebo ámen. :) Nicméně já závěrem něco pro vás mám. Trošku neplánovanou slevu na knížku Příběhy českých superpotravin. Rozhodla jsem se pro ni až v průběhu psaní tohoto článku a bude platná až do 13. prosince.

Pokud knížku ještě neznáte, krátce vám ji představím: Dozvíte se v ní nejen o (českých) superpotravinách jako je podle mého i máslo, ale najdete tam spoustu receptů, rad podle západní i východní medicíny a hlavně povídání o tam, jak se stravovat v souladu s ročním obdobím.

  • Stačí jen při objednávce zadat do pole slevový kupón VANOCE2022 a dát tlačítko Použít a cena se vám sníží o 100 Kč. Platí to pro tištěnou i elektronickou verzi knihy!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *