21 českých superpotravin na talíři a rozhovor s autorkou Darinou

Věříte, že mohou existovat skutečná přátelství přes internet? Nebo dokonce láska přes internet? Já ano. Možná kvůli své víře, možná náhodou nebo jsem měla jen štěstí, ale jsem živoucí důkaz obojího. Svého muže znám díky internetu a s mnoha lidmi mě také pojí pevné internetové přátelství. S některými už se znám dokonce osobně, s jinými zatím pouze virtuálně.

Můj muž, když se potřebujeme někoho zeptat na určité téma, na které nejsme odborníci, proto vždycky říká:

Prosím Tě, která z tvých virtuálních kamarádek tohle umí nebo tomu rozumí?

Prostě internet mi velmi pomáhá navazovat nová přátelství a jedno takové krásné přátelství vzniklo s Darinou Šindelářovou. S ženou, která inspiruje, jak vařit domácí a výživné dobré jídlo.

Je nadšenou experimentátorkou i food koučkou. Je až neuvěřitelné, jak máme podobný náhled na život, podobné životní poznání i téměř stejně staré děti. Osobně jsme se ještě nepotkaly, ale naše telefonické hovory jsou jako mezi dlouholetými kamarádkami.

Z našeho online přátelství vznikly nádherný projekt “21 ČESKÝCH SUPERPOTRAVIN”. Spojení mého “Když jídlo mluví”, příběhů o českých a lokálních superpotravinách a jejího kuchařského umění.

Vznikly k tomu rovnou 4 aktivity:

Nebudu už to dlouze zdržovat a jdu vám Darinu a e-kuchařku 21 českých superpotraviny na talíři představit.

Jak ses dostala ke své vášni pro dobrou a výživnou domácí stravu? Vařila už jsi v dětství panenkám nebo ta vášeň vznikla až v dospělosti?

To je moc hezká otázka. Když takhle vzpomínám, asi jsem se vždycky motala v kuchyni. Možná i proto, že jsem ze tří sester nejstarší, takže ta, co má být odpovědnější a co má vše umět :-D Vždycky mě ale bavilo tvořit. Když jsme u babičky pekly cukroví, tak jsem tomu velela já. Měla jsem pod palcem, co se bude péct. A když nešel ušlehat bílek na zdobení perníčků, tak mě chytl amok, což mi zůstalo do dneška. Prostě nesnáším, když mi něco nejde :D

Vždy jsem k jídlu nějakým způsobem tíhla. Postupně se z toho vybarvila snaha jíst kvalitní a prospěšné potraviny, zkoušela jsem různé doplňky stravy a skrze jídlo a různé půsty testovala svoje tělo. Prostě “potravinová péče o tělo” mě fascinuje a baví, takže z toho jsem se pak přirozeně přehoupla i k aktivnějšímu vaření a inspiraci pro ostatní ve formě vymýšlení vlastních receptů.

Jsi autorkou e-booku Jak nevařit blafy. Název se mi moc líbí, kde a jak takový název vznikl?

Přišlo mi, že je jednoduché vařit tak, abychom posilovali své zdraví… Spousta kvalitních potravin je lehce dostupná, dokonce i levná. Pokud si dobře zorganizujeme čas a víme, kde nakupovat, snadno dokážeme uvařit chutná prospěšná jídla a nemusíme se stravovat nevýživnými blafy.

Mnozí z nás utrácí spoustu peněz za nekvalitní věci, za všelijaké náhražky a umělá dochucovadla a vytváří si tak nepřirozenou závislost na něčem, co nám stejně neprospívá.

Přitom lze jíst kvalitně a za slušné peníze. Chce to jen určitou disciplínu a pár dobrých rad a tipů :)

Je to o kvalitě, ne kvantitě. Mám ráda opravdovost. Tyhle myšlenky se mi honily hlavou a pak nějak přišel název, který celý zní “Jak i při nedostatku času a peněz nevařit blafy”… Název “Jak nevařit blafy” však používám častěji, není to tak dlouhé.

Slovo dalo slovo a protože spolu rezonujeme na podobných vlnách myšlení i tvoření, obě jsme se ponořily do společného “projektu” o 21 českých superpotravinách. Já jsem psala povídání a jejich příběhy a ty jsi vytvořila e-kuchařku.

Jak vzniklo, že ses chtěla ke mě přidat? Jak se ti tvořily jednotlivé recepty?

Tvůj projekt “Když jídlo mluví” se mi opravdu líbil a líbí. Není to diktátorské říkání, co je dobré a co ne. Ukazuješ obě strany mince i to, kdy a jak danou potravinu použít. Každá látka může být zdravá, ale i ubližovat. Prostě chci říct, že se mi  “Když jídlo mluví” zdá opravdu přínosné. Jedná se o celistvý obraz, který se snažíš o potravinách předat.

Věděla jsem, že se Ti moje recepty líbí. Navíc jsi několikrát zde na blogu nebo v E-mailovém klubu Vědomé výživy psala, že moc na nějaké vymýšlení receptů nejsi. Proto mě napadlo, že to dáme dohromady :-) Ty jsi souhlasila a je to tu!

K těm receptům… vypsala jsem si na papír potraviny, na kterých jsme se dohodly. Připevnila jsem si ho na lednici a jak jsem celý den kolem poletovala a něco dělala, postupně jsem připisovala své nápady a vznikal seznam receptů. Někdy se měnil s tím, když jsem nějakou vymyšlenou surovinu nemohla sehnat. Jindy, když jsem zjistila, že takový recept ve finále nebude fungovat. Byl to velký tvůrčí proces :-D

Co Tě nejvíc zaujalo z informací o českých superpotravinách? Měla jsi možnost se předem začíst do řádků e-knihy, takže víš, co stojí za výběrem právě konkrétních 21 potravin. Na kterou ze superpotravin se ti vymýšlel recept nejsnadněji a na kterou nejhůř?

Líbí se mi skvělé rozvržení knihy, propojení odborných informací s příjemným povídáním. Celistvý pohled. Já sama jsem se dozvěděla hodně nového. Takže od toho se i odvíjely některé recepty, které jsem pak upravila nebo změnila.

Nejsnadnější recept byla asi medová marináda. Tu už jsem totiž dříve dělala a byla parádní, ale horší bylo to dát dohromady. Myslím tím poměry ingrediencí… já totiž často vařím od oka. Někdy se mi to nevyplatí. Většinou je však výsledek úžasný, jenže… říkejte pak ostatním, kolik čeho mají dát. “Od oka” není moc přesná míra.

Těžký byl pro mě ocet, nevěděla jsem, jak ho nějak originálně uchopit, takže jsem pak zůstala u “klasiky”, kterou však předem neprozradím.

Je některá superpotravina, na kterou se těšíš do příštího dílu? A které superpotravině z vybraných 21 příběhů bys dokázala udělat klidně dalších 21 receptů? Je některá z potravin tvojí “favoritkou” a pokud ano, která to je?

Těším se na cuketu, už teď jsem měla pro ni vymyšlený recept, ale pak jsme ji nahradily houbami, které podle mě neodmyslitelně patří k nám Čechům – houbařům. Myslím, že i recept, který jsem pro houby vymyslela překvapí a chuťově potěší.

Houbové kuku

Dalších 21 receptů bych klidně udělala k červené řepě, je to moje favoritka ;-) S ní se dá totiž dělat spoustu kousků – je úžasná pečená (tak jak to dělají Italové), odšťavněná, kvašená i sušená – i to už jsem zkoušela :-) Navíc je levná, lehce dostupná a velice zdraví prospěšná.

Myslím, že jsme stvořily unikátní dílo a tvoje e-kuchařka také stojí za to. Aspon mě se sbíhají sliny, když jí virtuálně listuji. Dokonce si ji i vytisknu a moc se těším, až z receptů také budu vařit.

Pověz, proč by si čtenáři 21 příběhů měli pořídit i tvoji e-kuchařku. Kromě slevy, kterou dostanou ke koupi 21 příběhů. V čem je tato e-kuchařka jiná než ostatní e-kuchařky?

Myslím, že již samotné téma českých superpotravin je něco, co ještě na českém trhu není. Navíc s recepty. Některé recepty se budou zdát známé, ale dala jsem si záležet na tom, aby postup přípravy a zbylé použité suroviny byly pro tělo přínosné, takže žádný rafinovaný cukr, bílá mouka nebo nekvalitní oleje.

Tím jsem se občas musela přiklonit i k méně tradičním surovinám, které v české kuchyni nejsou časté – třeba kokosový olej nebo kokosová mouka – pro někoho jsou tyto potraviny stále spíše exotické a můžou působit, že se do téhle kuchařky ani nehodí.

Nicméně při přípravě receptů jsem dbala na to, aby výsledné jídlo bylo pro tělo a jeho strávníka opravdu přínosné a kromě české superpotraviny obsahovalo prostě kvalitní a další zdraví prospěšné suroviny. Zároveň jsem se je snažila často opakovat, takže si ve výsledku vystačíte s málem a zjistíte, kolik toho lze ze stejných surovin uvařit. Takže menší výstřelek ve formě kokosového oleje nebo šafránu mi myslím bude odpuštěn.

Je to e-kuchařka, kde hlavní roli hraje 21 českých superpotravin. Čekejte jednoduchost, recepty od polévek až po dezerty, s masem i bez masa.

Děkuji za rozhovor a obě se těšíme na naše čtenáře, jejich dotazy a fotky uvařených jídel ve Facebookové skupině, která je bonusem e-knihy i e-kuchařky!

Zaujal vás náš projekt? Více o něm ZDE>>>

 

 

 

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *