Ano, i takhle se dá vařit. Dnes jsem si takhle připravila oběd. Původně jsem se o svůj recept chtěla podělit pod názvem „Vaříme ze zbytků“, ale nechci působit jako kdysi Láďa Hruška a jeho vaření z kuřecích kůžiček :-)
Nicméně i já se snažím vařit rychle, jednoduše a levně, obzvlášť, když se jedná o jídlo pro mě samotnou. Mám ale několik požadavků, které vždy dodržují a rozhodně upřednostňuji kvalitu a ne kvantitu nebo nejlevnější variantu.
Moje základní pravidla
- Jídlo musí obsahovat zeleninu, ať už ve vařené, spařené nebo syrové formě.
- Musí být přítomna bílkovina a zdravý tuk.
- Jídlo musí být rychle připravené.
Na dnešním receptu bych chtěla ukázat všechny tři body a přidat pár triků pro jednoduché a přitom zdravé vaření. O další triky a tipy, jak obohatit svůj jídelníček, jsem se podělila v článku Jablko sváru nemusí být vždy kyselé. Ty jsem se naučila jako fígle, jak nakrmit zdravě a hodnotně své dítě, které jí poměrně málo a jídla stále dokola.
Když jsem sama doma
Pokud vím, že druhý den budu doma sama anebo syn si dá jednoduché jídlo se mnou, vařím tak, že si například rýži nebo těstoviny uvařím i na druhý den. Někdy dokonce ani rýži nesolím, protože ji pak druhý den použiji synovi do sladké kaše a sobě si ji osolím až při přípravě samotného jídla.
Dnes jsem použila uvařené špagety z předchozího dne.
Základní trik – zelenina
Za velmi důležité považuji mít doma dostupnou zeleninu. Například:
- sezónní zeleninu – jaro, léto, podzim – ředkvičky, brokolici, papriku, rajče, okurku, hlávkový salát, červenou řepu, mrkev, petržel
- cibule a česnek
- sušená rajčata (třeba i v oleji), případně jinou zeleninu, která se hodí usušit – kdykoliv (vhodné na zimu), případně kořenící zeleninové prostředky (bez glutamátu a éček!)
- mražená zelenina – tu používám ale málokdy, uznávám spíše čerstvost nebo uskladnění ve sklepě než mrazák
- sterilovaná zelenina – používám jen cukrovou kukuřici a občas hrášek
Díky tomu můžu do svého jídla zamíchat prakticky cokoliv podle chuti. Někdy přidávám směs zeleniny téměř ze všech kategorií. Prostě si orestuji cibulku, k tomu hodím na drobno nakrájené kousky čerstvé zeleniny, sušených rajčat a třeba i sterilovanou kukuřici, kterou mám moc ráda.
Jindy k cibulce přihodím už jen směs mražené zeleniny a dochutím ochucenými sušenými rajčaty v oleji.
Recept na neobvyklé špagety obsahuje orestovanou na drobno nakrájenou cibulku, rychle podušenou čerstvou brokolici a závěrem přidané plátky rajčat.
Důležitá součást jídla – bílkovina a tuk
Tuk do jídla většinou dávám při opékání nebo restování zeleniny. Často používám olivový olej. Může být ale i ghí máslo nebo kokosový olej. Občas tuk přidám do již hotového jídla – například máslo pro zjemnění chuti nebo dýňový, lněný či bio řepkový (za studena lisovaný) olej kvůli ozvláštnění chuti i doplnění omega-3 mastných kyselin.
Z bílkovin používám živočišné zdroje, někdy přidávám i ty rostlinné. Když mám chuť na maso, opeču si na pánvičce na prudko kousky masa (krůtí, kuřecí), které pak přidám k zelenině a sacharidové příloze. Pokud chuť nemám, rozklepnu si do své „zeleninové míchanice“ například vajíčko nebo směs ochutím kousky kvalitní šunky (nad 90 % masa). Z rostlinných používám houby a do rýže třeba přidám ještě uvařenou quinou nebo červenou čočkou.
Téměř posledním úkonem při přípravě neobvyklých špaget bylo přidání již uvařených těstovin na pánev, aby se spojily se zeleninou a prohřály se. Následně rozklepnutí vajíčka, ochucení celé směsi přírodním kořením, trochou pepře, soli a bazalky.
Finální rychlá úprava
Snažím se o to, aby jídlo obsahovalo více barev. Pokud se mi je nepodaří dostat do jídla při tepelné úpravě, přidávám třeba na talíř kousek čerstvé papriky, ředkvičky nebo rajčat. Někdy dozdobím hotové jídlo čerstvou bazalkou nebo snítky petržele, jindy přidám nahoru plátky sýra nebo strouhaný sýr, který dotvoří celkovou chuť dobrého a rychle připraveného pokrmu.
Dnešní jídlo jsem dozdobila už jen strouhaným sýrem, protože barevné bylo dost.
Jednoduché a přitom zdravé vaření ve zkratce
- Uvařím si sacharidovou přílohu nebo použiji „zbytky“ z předchozího dne. Obvykle je to rýže nebo těstoviny.
- Připravím si zeleninu podle toho, co mám zrovna doma. Snažím se mít na talíři lehce tepelně upravenou zeleninu i tu čerstvou, je-li její sezóna.
- Někdy současně se zeleninou, jindy zvlášť, si připravím maso nebo přidám do jídla vajíčko, kousky kvalitní šunky nebo například quinou či houby.
- Zeleninu i maso restuji na malém množství kvalitního tuku.
- Finále pokrmu doladím podle chuti – někdy si z připravených surovin udělám „míchanici“, jindy na talíř dám zvlášť rýži (těstoviny) a masozeleninovou směs. Talíř dozdobím čerstvou zeleninou, bylinkami nebo třeba sýrem.
Recept na netypické špagety
- Orestujte si cibulku na pánvi a přidejte na drobno nasekanou čerstvou brokolici. Chvíli poduste i brokolici (aby neztratila svoji barvu) a přidejte uvařené špagety.
- Můžete použít i špagety uvařené předchozí den. Proto je přidejte na pánev k zelenině pro prohřátí.
- K cibulce, brokolici a špagetám rozklepněte přímo do pánve jedno vajíčko. Směs ochuťte přírodním kořením, trochou pepře, soli a sušenou bazalkou.
- Poté na chvíli dejte do pánve podusit i na plátky nasekaná rajčata.
- Vše servírujte na talíř a podle chuti nastrouhejte tvrdý sýr. Můžete přidat kečup.
Pozn. Já jsem ke svému jídlu ještě přikusovala bílou ředkev jako zástupce čerstvé zeleniny (nemusí být :-) ). Vhodné je ke každému takovému jídlu přidat trochu kvašené zeleniny, tzv. pickles. Nemusí to být jen kysané zelí, kvašáky, ale chutná je zkvašená mrkev, červené řepa nebo třeba i mrkev.
A co tedy říci úplně závěrem? Napište mi do komentářů, jak vaříte vy a zda jste se zde dozvěděli nějaký tip pro zjednodušení vašeho vaření.
- Pokud vás zajímají informace, na jakém tuku vařit, můžete se kouknout do mých dvou e-booků 5 tipů jak chytře nakupovat a jíst a 10 klíčů k tajemství potravin (jak nesednout na lep potravinářskému průmyslu).
- Zajímá-li vás, proč jsem přikusovala ředkev ke svému jídlu a co vše je prospěšného v brokolici, rajčatech a třeba i cibuli, můžete se kouknout „pod pokličku“ tvorbě nové digitální knihy s kuchařkou 21 příběhů českých superpotravin. Dozvíte se v ní nejen, co takové potraviny obsahují, ale i základy stravy podle ročních obdobích, nejen podle tradiční čínské medicíny.
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.