Jablko sváru nemusí být vždy kyselé

Chcete znát moje jablko sváru? Detailně jsem ho popsala v článku Proč tohle nejíš? Aneb když vám někdo mluví do jídla!. Nicméně z tohoto jablka sváru je možné udělat sladké červené jablíčko! Nevěříte?

Pojďte se začíst do tipů, jak je možné z jablka sváru ohledně jídla udělat “sladké” plné inspirace. Pojďme na to.

1. tip – zkuste být hraví! Nejen u jídel pro své děti.

Můj syn nejí hodně potravin. Proto jsem musela začít vymýšlet, jak mu ovoce, zeleninu a kvalitní bílkoviny dostat do jídla tak, aby mu chutnalo a měl dostatek potřebných látek pro dobrý vývoj a růst.

Do jeho oblíbených kaší (které ráda snídám i já) jsem mu například začala dávat kromě klasických rozinek, rozmačkaného banánu a  nejrůznějších oříšků a semínek (slunečnicová, lískové oříšky i vlašské ořechy) také:

  • chia semínka,
  • mladý zelený ječmen (můžete vyzkoušet i jiné zelené potraviny),
  • kustovnici,
  • proteinový prášek z luštěnin (pokud vím, že jedl předchozí den málo bílkovin),
  • kvalitní oleje – střídám dobré máslo, bio řepkový za studena lisovaný olej nebo extra panenský olivový. Někdy také přidávám dýňový olej nebo extra panenský kokosový tuk.

Vše o tucích, jaké jsou kvalitní a které používat do studené i teplé kuchyně, objevíte v e-knize 10 klíčů k tajemství potravin. Základy o tucích a olejích však najdete i v e-booku zdarma 5 rad, jak chytře nakupovat a jíst.

Proto si zkoušejte takhle zpestřovat a nutričně vylepšovat své jídlo i vy. Pokud jíte jogurty a nezahleňují vás, přidejte si třeba klidně zelené potraviny, chia semínka nebo kustovnici právě do jogurtů nebo si:

2. tip – hravost uplatněte i u polévek

Například do dýňové polévky můžete přidat trošku červené čočky, do bramboračky houby. Obojí (čočku spolu s dýní nebo samotné houby povařené a scezené do misky bokem) můžete rozmixovat. Zamaskujete čočku i houby před jinak jejich nepříliš nadšenými strávníky. I když pro někoho pach a pro jiného vůně čočky a hub jsou z jídla přeci jen cítit. Do vývaru zase rozmíchejte třeba syrové vajíčko (nechte chvíli povařit).

Díky tomu získáte super polévky s vysokým obsahem kvalitních bílkovin!

Dýňovou polévku navíc ještě můžete ochutit třeba zakysanou smetanou, bazalkou a muškátovým oříškem. Já však ve většině případů dochucuji dýňovým gomasiem a dýňovým olejem podobně jako to vidíte na obrázku. Dýňová semínka mají až 25 % bílkovin (podle druhu dýní)!! Což je hodnota srovnatelná s masem. Navíc obsahují tryptofan, aminokyselinu podporující dobrý psychický stav i spánek!

Dýňové gomasio si můžete udělat sami doma upražením semínek na sucho na pánvi s trochou sójové omáčky tamari anebo si je koupit v některých zdravých výživách (například od Bioobchod.cz), ale kupované je hodně slané. Lepší je si je připravit opravdu doma a se sojovkou.

Polévky si můžete dochutit a ozvláštnit také misem. Miso je fermentovaná rýže nebo sójové boby. Do jídla doplňuje kromě slané chuti také probiotické bakterie a vitamín B12. Více o “miso” například zde.

3. tip – vše má svůj čas. Platí to pro vás i pro děti!

Tak jako některé dítě současné generace začne chodit samo na nočník nebo záchod kolem roku a půl a jiné až téměř ve třech letech. Tak stejně tak i děti se naučí postupně jíst téměř vše, podle svých chuťových preferencí a povahy. U dětí svojí sestry vidím, jak také přecházejí ze dříve oblíbené suché rýže (podobně jako to má nyní můj syn) na jiná (pro nás dospělé) chuťově lepší jídla.

Jen prostě potřebovali dozrát k jiným jídlům a chutím. Stejně tak jako v to doufám u svého syna. Proto, když chcete začít jíst zdravěji, nemusíte ihned vyházet celou svoji spíž a naplnit ji jen a jen “zdravými” potravinami. Pro začátek stačí přidat do své spíže například dvě tři výše zmíněné potraviny a naučit se je používat! Nejen děti se ledasčemu naučí postupně a s trpělivostí!

4. tip – nezapomeňte na emoce!

Stejně jako v dětství, i v dospělosti se jídlo a stravovací návyky pojí s emocemi!

  • Ne nadarmo se smutek často zajídá jídlem nebo zapíjí alkoholem.
  • Ne nadarmo si potřebujeme lásku dosycovat čokoládou a sladkostmi.

Proto buďte na sebe i své tělo hodní. Zkuste zavádět do svého stravování novinky postupně. Nechtějte po sobě ihned vysadit všechny sladkosti a rádoby nezdravé jídlo, když chcete změnit jídelníček a přitom jste v náročném životním období. Soustřeďte se vždy na jeden návyk a dvě nebo tři “nové” potraviny, jak jsem psala v tipu číslo 3.

Vysaďte třeba na měsíc 90 % sladkostí a jen si užívejte naplno a vědomě těch zbývajících deset procent. A takhle můžete jeden návyk za druhým postupně elimovat a snižovat.

Netrapte se tím, že když se něco děje v rodině nebo s vámi, sklouznete na chvíli k méně zdravým jídlům nebo náhražkám. Je to normální a je to podvědomá snaha vašeho těla si udělat radost. Pokud se budete stresovat tím, že jste vyhodili svoje předchozí snahy do povětří, nepomůžete si. Ale nebojte se – na cestu jste již vykročili a vrátit se k tomu lepšímu a zdravějšímu můžete vždycky!

5. tip – někdy málo znamená více!

  • Přehnaná jednorázová snaha je horší než malé, ale pravidelné, změny. Platí to o stravě i o pohybu! Než se například strhat ve fitku, zkuste se hýbat podle tohoto videa (to zajímavé začíná od 1:00 ;-) ):

Dneska namísto receptů mám pro vás TIP na ÚKLID i s pohybem ;-) To je to, o čem mluvím i já – hýbat se nejen oficiálně v tělocvičně nebo fitku! Krásnou neděli, V.

Zveřejnil(a) Tělo a duše v harmonii – Vědomá výživa dne 15. leden 2017

  • Lepší jíst míň, než se přejídat!
  • Lepší nejíst maso, než se cpát tučnými masnými výrobky a bůčkem.

A to je asi pro dnešek vše, přátelé ;-) Nevím proč, ale tahle hláška z Disneyovek se mi prostě líbí.

A co vám? Líbil se vám tenhle článek nebo se vám líbí jen To je vše přátelé? ;-) Napište do komentářů pod článek nebo na Facebook.

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *