Dortová symfonie

Milujete čokoládu? A co takový pravý a hříšně dobrý čokoládový dort? Nebo máte raději lehčí dorty? Případně potřebujete jednoduchý a rychlý dort, třeba svému dítěti k prvním narozeninám nebo na pohoštění návštěvy? Dokonce potřebujete i dort nepečený?

Super. Mám pro vás rovnou dortovou symfonii. Jin a jang v oblasti dortů. Tmavý a bílý. Hutný a lehký. Prostě SYMFONIE.

Hříšně dobrý čokoládový dort

Tak takový jsem si upekla k narozeninám. Toužila jsem po hutném čokoládovém dortu, tak jsem si ho upekla :-) Padly na něj dvě kostky másla a byl tak výživný a hutný, že kamarádka po návštěvě u nás už ani doma nevečeřela. Ale za to množství kalorií opravdu stál.

Hřích, který je možné odpustit.

Co potřebujete:

Na korpus (dortová forma o průměru 25 cm):

  • 200 g čokolády (60 %, možné i s více procenty kakaa)
  • 250 g másla
  • 1 lžička instatní kávy
  • 250 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 30 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 220 g hladké mouky

Na čokoládový krém (dvě vrstvy a povrch dortu):

  • 2 sáčky pudinku (čokoládový a může být i jeden vanilkový)
  • 500 ml mléka
  • 250 g másla, změklého
  • 100 g hořké čokolády
  • 3 vrchovaté lžíce holandského kakaa

Postup:

Nejprve si připravte korpus (inspirovala jsem se tímto receptem).

  1. Do hrnce připraveného jako vodní lázeň přidejte na kousky rozlámanou čokoládu a na menší kusy nakrájené máslo. Vše rozpusťte a na závěr přidejte lžičku rozpustné kávy. Promíchejte.
  2. Odstavte hrnec z plotny a nechte hmotu chvíli vychladnout. Mezitím si promažte dortovou formu (změklým máslem pomažte formu po dně i po stranách a vysypte hrubou moukou – zbytek mouky zklepejte z formy pryč) a zapněte troubu na 160°C.
  3. Do větší misky si nachystejte cukr a mléko. Postupně šlehačem k nim zamíchejte každé vajíčko zvlášť a na závěr vmíchejte zchladlou čokoládovou hmotu.
  4. Ve druhé misce si promíchejte mouku, kakao a kypřící prášek a sypkou směs vmíchejte po částech do přípravené směsi z cukru, mléka a vajec. Vše dobře promíchejte.
  5. Vzniklé těsto přelijte do vymazané formy a dejte ho péci do vyhřáté trouby (160°C) na 60 minut.

V průběhu pečení si připravte čokoládovou hmotu. Připravovala jsem ji podle tohoto receptu:

  1. Rozmíchejte pudink v mléce a poté uvařte dle instrukcí na sáčcích. Posypte vršek hotového pudinku trochou cukru, aby se nevytvořil škraloup a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a za občasného míchání ji nechte zchladnout na vlažnou.
  3. V míse vyšlehejte máslo do pěny (až změní barvu z lehce žluté na bělejší). Poté po lžících postupně přidávejte pudink, kakao a nakonec vlažnou čokoládu. Nižší teplota pudinku a čokolády je důležitá, aby se neztratila nadýchanost másla.

Po upečení nechte korpus vychladnout a rozkrojte ho podélně na tři díly (dortovým nožem nebo potravinářským provázkem). Pokud se vám bude čokoládový krém zdát příliš tekutý, můžete ho dát před promazáním vrstev na chvíli ztuhnout do ledničky.

Závěrem promažte důkladně mezi sebou všechny vrstvy. Krému je hodně, můžete s ním pomazat celý povrch dortu, včetně boku, anebo ho můžete libovoloně dozdobit zdobičkou.

Dobrou chuť.

PS: Až dort strávíte, tak si raději běžte ještě večer zaběhat :-)

Jemně sladký smetanový dort (nepečený)

Tenhle dort miluji od dětství. Je jednoduchý a pokud vaše dítě netrpí nesnášenlivostí mléčných výrobků nebo laktózy, doporučuji i menším dětem (od jednoho roku výše). Zároveň to však není dort typu raw nebo dort úplně bez cukru, takže záleží jen na vašem rozhodnutí, jestli se inspirujete zde nebo na jiných stránkách.

Já jsem ho připravila svému synovi k 1. narozeninám. Není nijak dietní, ale je rychlý, chutný a také nepečený, což se občas z časových důvodů hodí. Podělím se s vámi o rodinný recept. Uvádím raději větší gramáž jednotlivých surovin, protože si je pak můžete smíchat podle svých chutí a velikosti formy.

Co potřebujete:

  • 2 balení zakysané smetany (200 g) (můžete mít v zásobě ještě jedno další balení)
  • 1 balení plnotučného tvarohu (ve vaničce, 200 g)
  • moučkový cukr (množství opravdu podle chuti, max. 50-100 g)
  • 1 velké balení dětských piškotů
  • 1-2 zavařeniny (nejchutnější jsou zavařené meruňky)
  • trochu Granka (libovolně, na posypání)

Postup:

  1. Smíchejte zakysanou smetanu s tvarohem a směs ochuťte moučkovým cukrem. Podle formy a množství hmoty v průběhu vrstvení, si můžete směs domíchat ještě další smetanou a moučkovým cukrem.
  2. Na dno formy položte vedle sebe piškoty. Lehce je pomažte mléčnou směsí a poklaďte na piškotovou vrstvu kousky nakrájených zavařených meruněk nebo jiného ovoce. Kyselejší je v celkovém vyznění dortu chutnější, ale někdy je potřeba přidat do mléčné hmoty více cukru.  Naopak, když použijete kupované kompotované broskve, jsou obvykle tak proslazené, že byste měli zase množství cukru do mléčné hmoty ubrat.  Znovu pomažte vrstvou mléčné hmoty.
  3. Poté navrstvěte vedle sebe opět piškoty, na ně rovnou položte ovoce a znovu namažte smetanovým krémem. Piškotové vrstvy bývají obvykle dvě, končí se smetanovo-tvarohovou vrstvou, ale pokud máte dost smetany a vysokou formu, můžete přidat ještě další vrstvu.
  4. Povrch můžete závěrem posypat trochou Granka nebo ozdobit čerstvým ovocem. Kreativitě se meze nekladou :-)

Dobrou chuť.

Tak co, jaký dort je vašemu jazýčku bližší? Nebo si připravujete úplně jiný dort pro sebe i své blízké?

Napište do komentářů a udělejte nám další chutě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *