Čokoláda aneb když jídlo mluví

Zázračná čokoláda. Pochoutka. Čokoládové srdce. Horká čokoláda se šlehačkou. Čokoláda s oříšky. To vše a mnohem víc můžeme spojovat s čokoládou. Většina z nás tuší, že k nám dorazila z Ameriky po prvních zámořských plavbách. Možná i tušíme, že si čokoládu v podobě nápoje užívali již staří Mayové a Aztékové.

Aztékové používali slovo xocolātl (znamenající hořkou vodu) pro kakový nápoj. “Překlad” ukazuje, že se rozhodně nejednalo o takovou lahodnou pochoutku, jakou známe nyní. Xocolātl neochucovali ani cukrem, ani mlékem, jen a pouze vanilkou nebo chilli.

Co však možná nevíme je, že čokoládový nápoj uzpůsobený chuti kolonistů přivezl v 16.století do Španělska objevitel Hernan Cortés. Odsud se čokoláda dostala přes Francii a mnohé panovnické dvory i do českých zemí.

Čokoláda jako dar i všelék

Čokoládu věnovala jako zásnubní dar svému budoucímu muži, francouzskému králi, španělská princezna Marie Tereza Habsburská. Králem nebyl nikdo jiný než Král Slunce, Ludvík XIV. Král Slunce měl s Marií Terezou šest dětí, s jednou svojí milenkou čtyři a s další sedm dětí.

Možná kvůli tomu se z francouzského dvora začala šířit po Evropě pověst čokolády jako afrodiziaka. Že by měla čokoláda opravdu takovou moc?

Těžko říct. Jisté je, že čokoláda (respektive kakao) má v sobě hodně cenných látek, vitamínů a minerálů. Ne nadarmo používali staří Mayové a Aztékové kakaové boby na léčbu mnoha nemocí.

Kakao může pomáhat při zvýšené teplotě, problémech s dýcháním, zažíváním i srdcem. Má protizánětlivé účinky. Díky obsahu theobrominu a tryptofanu povzbuzuje a dokáže podpořit organismus při depresích.

O tom, jak čokoláda může být skvělá, asi všichni víme dost a dost. Také víme, že je lepší jíst hořkou čokoládu s menším množstvím cukru a že se má užívat jako opravdová pochoutka a dar. Můžeme se vrátit i ke konzumaci kakaového nápoje ze 100% přírodního kakaa a kakaových bobů. Možností, kde si kvalitní kakao a kakaové boby pořídit, je naštěstí již dost a dost. Většinou přes internet nebo ve zdravých výživách.

Když čokoláda mluví

Čokoláda dokáže zvyšovat nejen energii a sladkost života, ale i radost. Zastupuje laskavost, která nám k sobě samotným nebo k ostatním chybí. Potřebujeme-li vnitřní pohlazení, často sáhneme po čokoládě. Proto čokoládu tolik milují ženy. Muži se jí nepotřebují obvykle dosycovat ve velkém. Mají jiné způsoby.

Čokoláda se dávala nejen jako dar u panovníků, ale dodnes se považuje se za skvělý dárek na návštěvu hodný projevu lásky a úcty k hostiteli. Čokoláda je totiž zázračná potravina, která spojuje naše srdce.

date-si-kousek-cokolady-nebo-jahodu
Ve velké míře však může být pouhou náhražkou něčeho, co nám chybí a samotná čokoláda nám to “něco” nedokáže dát. Může nám až škodit. Takže, co radím…

Jezte čokoládu s láskou, s požitkem a vědomě!

Jen jí nejezte moc, na dosycení lásky a radosti použijte jiné techniky 😉

Aktuálně mi pomáhá Faster EFT, díky kterému objevuji zase větší úctu a lásku sama k sobě. Stále totiž občas bojuji se svými chutěmi na sladké a čokoládu. I když už je to výrazně lepší než kdysi 😉

Pokud tenhle problém nemáte, můžete se namísto toho začíst do řádků 5 rad, jak chytře nakupovat a jíst. Najdete tam všechny základy toho, jak porozumět například složení různých potravin a mimo jiné třeba snadněji objevíte, jaké kakao si v obchodech kupovat.

Anebo se s chutí začtěte do vzkazů, které přináší nejen čokoláda, ale třeba i zákusky, káva, Cola v e-book Když jídlo mluví (vzkazy z celého světa) zdarma.

A nezapomeňte se podělit do komentářů, jak jste na tom s konzumací čokolády vy! Považujete ji také za afrodiziakum?

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *