Zázračná čokoláda. Pochoutka. Čokoládové srdce. Horká čokoláda se šlehačkou. Čokoláda s oříšky. To vše a mnohem víc můžeme spojovat s čokoládou. Většina z nás tuší, že k nám dorazila z Ameriky po prvních zámořských plavbách. Možná i tušíme, že si čokoládu v podobě nápoje užívali již staří Mayové a Aztékové.
Aztékové používali slovo xocolātl (znamenající hořkou vodu) pro kakový nápoj. „Překlad“ ukazuje, že se rozhodně nejednalo o takovou lahodnou pochoutku, jakou známe nyní. Xocolātl neochucovali ani cukrem, ani mlékem, jen a pouze vanilkou nebo chilli.
Co však možná nevíme je, že čokoládový nápoj uzpůsobený chuti kolonistů přivezl v 16.století do Španělska objevitel Hernan Cortés. Odsud se čokoláda dostala přes Francii a mnohé panovnické dvory i do českých zemí.
Čokoláda jako dar i všelék
Čokoládu věnovala jako zásnubní dar svému budoucímu muži, francouzskému králi, španělská princezna Marie Tereza Habsburská. Králem nebyl nikdo jiný než Král Slunce, Ludvík XIV. Král Slunce měl s Marií Terezou šest dětí, s jednou svojí milenkou čtyři a s další sedm dětí.
Možná kvůli tomu se z francouzského dvora začala šířit po Evropě pověst čokolády jako afrodiziaka. Že by měla čokoláda opravdu takovou moc?
Těžko říct. Jisté je, že čokoláda (respektive kakao) má v sobě hodně cenných látek, vitamínů a minerálů. Ne nadarmo používali staří Mayové a Aztékové kakaové boby na léčbu mnoha nemocí.
Kakao může pomáhat při zvýšené teplotě, problémech s dýcháním, zažíváním i srdcem. Má protizánětlivé účinky. Díky obsahu theobrominu a tryptofanu povzbuzuje a dokáže podpořit organismus při depresích.
O tom, jak čokoláda může být skvělá, asi všichni víme dost a dost. Také víme, že je lepší jíst hořkou čokoládu s menším množstvím cukru a že se má užívat jako opravdová pochoutka a dar. Můžeme se vrátit i ke konzumaci kakaového nápoje ze 100% přírodního kakaa a kakaových bobů. Možností, kde si kvalitní kakao a kakaové boby pořídit, je naštěstí již dost a dost. Většinou přes internet nebo ve zdravých výživách.
Když čokoláda mluví
Čokoláda dokáže zvyšovat nejen energii a sladkost života, ale i radost. Zastupuje laskavost, která nám k sobě samotným nebo k ostatním chybí. Potřebujeme-li vnitřní pohlazení, často sáhneme po čokoládě. Proto čokoládu tolik milují ženy. Muži se jí nepotřebují obvykle dosycovat ve velkém. Mají jiné způsoby.
Čokoláda se dávala nejen jako dar u panovníků, ale dodnes se považuje se za skvělý dárek na návštěvu hodný projevu lásky a úcty k hostiteli. Čokoláda je totiž zázračná potravina, která spojuje naše srdce.
Ve velké míře však může být pouhou náhražkou něčeho, co nám chybí a samotná čokoláda nám to „něco“ nedokáže dát. Může nám až škodit. Takže, co radím…
Jezte čokoládu s láskou, s požitkem a vědomě!
Jen jí nejezte moc, na dosycení lásky a radosti použijte jiné techniky ;-)
Aktuálně mi pomáhá Faster EFT, díky kterému objevuji zase větší úctu a lásku sama k sobě. Stále totiž občas bojuji se svými chutěmi na sladké a čokoládu. I když už je to výrazně lepší než kdysi ;-)
Pokud tenhle problém nemáte, můžete se namísto toho začíst do řádků 5 rad, jak chytře nakupovat a jíst. Najdete tam všechny základy toho, jak porozumět například složení různých potravin a mimo jiné třeba snadněji objevíte, jaké kakao si v obchodech kupovat.
Anebo se s chutí začtěte do vzkazů, které přináší nejen čokoláda, ale třeba i zákusky, káva, Cola v e-book Když jídlo mluví (vzkazy z celého světa) zdarma.