Kdy je nejvhodnější začít s hubnutím a proč vlastně přibíráte [navíc: recenze kurzu hubnutí od Břicháče Toma]

Že výživová odbornice nemůže nabrat na váze? Omyl. K něčemu se vám teď musím přiznat. V turbulentním a neobvyklém roce 2020 jsem poprvé v životě výrazně přibrala. Na jaře zhruba o tři kila a v průběhu roku o další téměř čtyři.

Výživářka, která se věnuje výživě a “zdravému” stravování už od roku 2008 a sedm kilo za rok nahoru? Já to moc nechápala. A tak jsem se rozhodla přibírání versus hubnutí podívat na zoubek právě v tomto článku. ;)

Věřím, že to přijde vhod i některým z vás.

Možná za tím stojí věk

Někde jsem se dočetla, že až deset let před menopauzou se ženám začne měnit metabolismus. A i když jsem právě těhotná a moje běžná váha teď přestala být na pořadu dne, pravdou je, že mi do čtyřicítky zase tak moc nezbývá.

A druhou pravdou je, že první projevy menopauzy se u některých žen začínají často objevovat už kolem čtyřicítky. Stejně tak i u mužů mohou s čtyřicítkou přicházet první projevy andropauzy a jejich váha se začne zvyšovat.

Kongres o menopauze, kde najdete moje povídání o výživě nejen v období menopauzy, najdete tady.

Nicméně na věk se váha úplně svádět nedá. Moji rodiče jsou toho příkladem. Hlavně moje mamka mívala období, kdy se jí její váha nelíbila, ale i po čtyřicítce se jí podařilo si udržet hezkou postavu a příjemnou váhu.

Dneska je jí přes šedesát a má snad nejlepší postavu za celý svůj dospělý život. Jak to? Nejí pozdě večer, nepřejídá se, přiměřeně se hýbe a nedrží diety!

Právě opakované diety můžou být u některých příčinou zvyšující se hmotnosti, kdy se tělo brání opakovaným výkyvům váhy a někdy až příliš malému množství jídla. Ano, může za to známý jo-jo efekt.

Co je příčinou jo-jo efektu?

Když držíte dietu a nejíte dostatečné množství jídla, jíte tzv. pod svůj bazální metabolismus (tedy pod základní energii, kterou potřebujete na to, že vůbec jste a pracují vám vaše vnitřní orgány).

Ve chvíli, kdy začnete jíst víc, si pak tělo začne ukládat zásoby, aby mu zase nehrozilo vyhladovění. Jo-jo efekt je na světě.

Možná za nadváhu může málo spánku

Příčinou zvyšující se váhy může také být přemíra tuků, sacharidů, sladkostí a prostě nedobře sestaveného jídelníčku. Velký vliv dělá také nekvalitní jídlo z příliš průmyslově zpracovaných potravin. A pro někoho překvapivě také nedostatek spánku.

I těm, kteří dietu nikdy nedrželi a jedí kvalitní jídlo připravené ze základních potravin, se díky tomu může stát, že začnou přibírat. Kromě nedostatečného pohybu za to může někdy i nedostatek spánku nebo dlouhé ponocování.

Spánek hraje důležitou roli v našem hubnutí a ovlivňuje hubnutí a přibírání.

Samozřejmě jsem věděla, že nedostatečný spánek (méně než 7 hodin u žen, u mužů spíše 6 hodin) ovlivňuje naši energii i hormonální rovnováhu, konkrétně tvorbu hormonů ghrelinu a leptinu, které se podílí na vnímání chuti k jídlu i hladu.

Až zpětně mi došlo, že se nedostatek spánku týkal i mě. Tohle jsem si však uvědomila, až když jsem z odborně-soukromého hlediska zhlédla Velký kurz hubnutí – o cestě k malému břichu! od Tomáše Kosačíka alias Břicháče Toma.

Když jsem si uvědomila, jak jsem to v posledním roce měla, došlo mi, že kromě méně pohybu (především v době jarní celorepublikové karantény) jsem také začala méně spát a jedla stále tolik jako v době kojení dcery.

Vynechávání snídaně aneb přerušovaný půst – ano či ne?

Tuhle pro někoho až zázračnou metodu pro hubnutí nebo udržení dobré kondice jsem si na vlastní kůži osahala také v roce 2020. Což o to, znám už pár lidí, kterým přerušovaný půst pomáhá a opravdu zhubli nebo se cítí výrazně lépe.

Jenže já prostě neměla chuť na snídani a nějak přirozeně přešla právě k přerušovanému půstu a vypadá to, že není pro mě úplně vhodný.

Přerušovaný půst je založený na střídání časových úseků, kdy můžete jíst a kdy ne.

Většinou se vynechává snídaně nebo se večeří brzy. V průběhu rána (případně večera) a samozřejmě celé noci nic nejíte. U mužů se doporučuje pauza bez jídla 14-16 hodin a u žen 10-12 hodin.

To znamená, když se muž nají naposledy v 18 hodin, může jíst nejdříve v 8 (spíše v 10) hodin ráno. Když je to žena, může jíst klidně už v 6 hodin ráno, lépe třeba v 8 hodin.

Možná jsem ale ty intervaly přehnala, protože já byla někdy bez jídla i třeba 14 hodin. Anebo jsem prostě jiný typ. Typ, který profituje z toho, že snídá. Nezávisle na tom, v kolik večer předtím jedl.

Dokonce mi moc dobře dělají po ránu vývary nebo polévky jako první denní jídlo. Především v zimě.

Podle tradiční čínské medicíny je potřeba snídat proto, aby vám dobře fungovalo trávení a také se vytvářela dostatečná životní energie, na které se při trávení podílí orgánový okruh slezina-slinivka.

Do detailů tu nebudu zabíhat, ale zatímco pro jednoho je přerušovaný půst skvělou volbou (protože mimo jiné nemá problémy s energií okruhu sleziny a slinivky), pro druhého může být vstupenkou k nadváze nebo zhoršené fyzické kondici.

A co vy? Kdy večer jíte a v kolik pak ráno snídáte?

Předtím, než půjdeme dál, shrnu faktory, které můžou ovlivňovat i vaši váhu a které jsem tu zatím uvedla:

  • věk (udává se, že každých cca deset let od věku 20 let se snižuje aktivita a rychlost metabolismu + vliv mají hormonální změny při menopauze i andropauze)
  • spánek (pro optimální kondici a váhu bychom měli spát minimálně 7 hodin denně)
  • čas, kdy večeříte a snídáte, příp. kolik toho jíte (celkově i přes den)
  • kondice vaší sleziny a slinivky, respektive jejich orgánová energie
  • opakované diety (a možný jo-jo efekt)

Doporučuji se nad tímhle vším zamyslet a podle toho trošku pozměnit životní styl. Věk asi nezměníte, ale množství spánku i toho, kolik toho jíte a kdy, změnit můžete.

I hubnutí je o psychice

Co pro mě bylo překvapením v kurzu Břicháče Toma (přiznám se – jeho knihy ale neznám), bylo, že se s Tomem shodneme na tom, že diety nemají úplně smysl.

Z celého kurzu bych tak vypíchla to nejdůležitější. Ten nejdůležitější faktor, který může ovlivňovat i vaší váhu, je psychika. Respektive psychická pohoda a klid.

Tomáš Kosačík to v kurzu říká moc hezky:

Můžete sebelépe jíst, dostatečně se hýbat, ale když nebudete v pohodě psychicky, nebude vám spousta věcí fungovat. Pravděpodobně ani to hubnutí.

A když se budete při hubnutí soustředit jen a jen na to a na nic jiného, může se stát, že stejně nezhubnete.

Tohle je svatá pravda a znám pár žen, které se právě soustředí jen na ten životní styl a váha ne a ne jít dolů. Přitom existuje mnoho možností, jak pracovat se svojí psychikou a myslí tak, aby přinesla ten vytoužený cíl. Nižší váhu.

Tomáš správně tvrdí, že základem je srovnaná psychika, na kterou navazují jako takové boční pilíře pohyb a spánek. Až někde nahoře jako zastřešující faktor je nakonec jídlo. A já s tím souhlasím.

Pojďte na to “přes hlavu”

Možná vás to nikdy nenapadlo, ale je tomu skutečně tak. “Přes hlavu” se dá totiž řešit spousta věcí. Nejen hubnutí. Já dokonce tvrdím, že psychická pohoda je důležitější než jídlo. A ano, přitom se věnuji výživovému poradenství.

Nedávno mě jedna paní nazvala výživovou psycholožkou, což asi přesně vystihuje to, jak pracuji. Já sama se nazývám výživářkou přes hlavu, případně mentorkou na vaší cestě za pohodou v životě a jídle.

S každým klientem nejprve projdu jídelníček a podíváme se spolu na jídlo a to, jak k němu přistupuje. Jakmile si povíme výživové základy a vše kolem stravy, často přecházíme právě na “práci s hlavou”.

Postupně odkrýváme jednotlivé vrstvy mentálních a psychických příčin vyšší váhy. Případně jiných obtíží. Včetně těch zdravotních. Pracuji s Mentální harmonizací, vizualizacemi i metodami jako je Faster EFT.

Moc jsem nevěřila tomu, že by Břicháč Tom měl svůj kurz postavený na podobném přístupu. Jsem překvapená, že ano. I když samozřejmě nic nenahradí, když vám s prací na své duši, emocích a psychickém nastavení někdo pomůže.

Ani kurz Tomáše Kosačíka vám bohužel nemůže dát přesný návod na to, jak se k té psychické pohodě a klidu můžete dopracovat právě vy.

  • Pokud tedy víte, že potřebuje pomoci za pohodou nejen v jídle, ale celkově v životě, ozvěte se mi. Ráda vám pomůžu.
  • Pokud mému tvrzení ještě tak zdaleka nevěříte, pořiďte si Tomův velký kurz hubnutí.

Ukáže vám první krůčky k tomu, jak je psychická pohoda důležitá a přidá i výživové tipy a rady do jídelníčku. Ty už dál “recenzovat” nebudu, protože každý z nás některé věci vidí malinko jinak.

Na závěr vám ještě přidám slíbenou odpověď z nadpisu – tedy…

… kdy začít s hubnutím?

Možná teď půjdu proti sobě, ale nezačínejte s hubnutím v zimě. Respektive v zimě můžete začít pomalinku upravovat jídelníček, jíst vyváženěji, víc se hýbat, ale nečekejte příliš rychlé výsledky.

Tělo na hubnutí v zimě není nastavené a lepší je začínat při vyšších venkovních teplotách. Nemusí to být hned nutně s prvními jarními a hřejivějšími slunečními paprsky, ale klidně až v květnu nebo červnu.

Jo, já vím, že je ideální zhubnout do plavek, ale nejlepší je prostě hubnout přes léto. Máte menší chuť na pečenou kachnu a šest knedlíků a snadněji si dáte víc zeleniny a ovoce.

Kachna se zelím a knedlíky se hodí spíše přes zimu, v létě po ní snadněji přibereme na váze.

Nehledě na to, že nejdostupnější zelenina a ovoce jsou lokální. A mnoho z těch českých a slovenských se dá zahrnout mezi tzv. superfoods. Tedy superpotraviny.

Prostě příroda “ví”, co dělá a inspirovat se můžete i jídlem podle našich předků. Vždyť třeba v lednu a únoru byly zabíjačky a jedlo se nejvíc “tučně” z celého roku. Pak následoval (před)velikonoční půst a pořádně jíst se začalo až na Velikonoce a taky s prvními zelenými lístky v přírodě.

K půstu, detoxikaci nebo počátku hubnutí tak můžete využít právě čas před Velikonocemi. Anebo až teplejší dny, kdy máte chuť začít shazovat nejen zimní bundy, ale i odlehčit svoji domácnost úklidem a tělo detoxikací.

Bylinková rada na závěr: Na jarní očistu vám vám skvěle pomůže kopřiva, ostropestřec mariánský a třeba i kořeny a listy pampelišek.

No a pokud přece jenom chcete začít hned teď, máte na výběr ze dvou možností:

  1. Moji osobní/online podporu s postupnou změnou životního stylu pod názvem od (zdravotních) těžkostí k harmonii těla a duše.
  2. Velký kurz hubnutí – o cestě k malému břichu! od Břicháče Toma – je dobrý, dokonce lepší než jsem čekala. ;) I když, jak už jsem psala nahoře, nic nenahradí tu osobní podporu od odborníka.

Jo a ještě jedna věc:

Nezapomeňte na úctu sám k sobě a svému tělu neboli sebelásku

Někdy není potřeba nějaký ten “špíček” navíc řešit! Důležité je se cítit dobře a mít se rád(a). Což může umět klidně i pořádná boubelka nebo pořádný řízek. Samozřejmě pokud jim ta nadváha nezasahuje do jejich zdravotní kondice a nepřihoršuje zdraví.

To už je však o zodpovědnosti ke svému zdraví na každém z nás.

Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.