Jednoduché babiččiny švestkové knedlíky ze spařeného těsta [recept]

“Vaše prababička často odbíhala před polednem z pole, aby za hodinu připravila 80 knedlíků a pak s nimi zase přiběhla a všechny pohostila domácí ovocnou dobrotou,” říkávala prý moje babička pokaždé, když tyhle knedlíky připravovala.

Alespoň takto vzpomíná na společné vaření švestkových knedlíků moje sestra Míša, spoluautorka kapitol o stravování podle ročních období v knize Příběhy českých superpotravin. S chutí teď tuhle historku opakuje svým dětem, jen tam slovo “prababička” vyměňuje za slovo “praprababička”. ;)

Taková jídla okořeněná vzpomínkou na předky a jejich životy, díky kterým můžeme být na světě i my, jsou potěchou nejen pro naše trávení.

Proto jsme letos se sestrou obnovily rodinnou tradici a se sezónou švestek začaly péct pro svoje rodiny knedlíky ze spařeného těsta. Pravda, jen se nám asi nepodaří umotat 80 knedlíků v polední pauze a odnést je na pole. My maximálně tak vstaneme od počítače, připravíme a uvaříme knedlíky a naservírujeme je rodině v pohodlí kuchyně.

Recept

Gramáže jsou orientační, protože knedlíky jdou připravit takzvaně od oka. Švestky klidně můžete zaměnit za jiný druh ovoce, třeba jahody, ale ty švestkové jsou prostě nej. Anebo je to tím, že ty švestkové jsou pro mě “ty od babičky”?

Co potřebujete na 16-20 knedlíků:

  • 300 ml vroucího plnotučného mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 16-20 čerstvých švestek

Postup:

  1. Připravte si ingredience. Do navážené polohrubé mouky přidejte špetku soli. Švestky operte, nechte oschnout a případně vypeckujte.
  2. Přiveďte k varu mléko, odstavte ho z plotýnky a ihned začněte vmíchávat připravenou polohrubou mouku se špetkou soli. Na začátek ji nemusíte dávat všechnu. Já začínám zhruba na 200 gramech mouky, pak si přendám směs do mísy a opatrně rukama (abych si nespálila prsty) dohnětu zbývajících zhruba 50 gramů mouky do směsi. Těsto získá konzistenci hladké a měkčí plastelíny. Nemělo by se vám lepit na prsty – v případě, že tomu tak je, přimíchávejte po troškách (po cca 10-20 g) ještě mouku tak, aby se vám s těstem dobře pracovalo.
  3. Těsto nechte vystydnout, vyválejte je a rozkrájejte na čtverečky, do kterých zabalíte (vypeckované) švestky. Jedna švestka = jeden čtvereček. Tloušťku těsta uzpůsobte svým preferencím – knedlíky můžou být slabé nebo naopak silnější, proto množství hotových knedlíků se pohybuje od zhruba 16 do 20 kousků. Já těsto někdy ani nerozvaluji, odeberu vždycky kousek a zabalím do něj švestku.
  4. Připravte si větší hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Do vody můžete nasypat ještě špetku soli. Do vroucí vody dejte připravené knedlíky a vařte zhruba 5 minut do chvíle, kdy vyplavou ode dna. Případně jeden knedlík vyndejte po pěti minutách z hrnce, rozkrojte a ověřte si, jak moc je uvařená i švestka vevnitř. Podle toho případně ještě 2-3 minutky povařte.

Servírujte například s nastrouhaným tvarohem, kakaem, moučkovým cukrem anebo zakysanou smetanou. Pokud máte rádi mletý mák, servírujte knedlíky s ním a přelité máslem.

Dobrou chuť. ;)

Chcete si zavzpomínat na svoje dětství, vůni buchet od babičky a kakaa od maminky? Uvařte si nejen tyhle švestkové knedlíky, ale pořiďte si taky knihu Příběhy českých superpotravin.

Podobných příběhů a také receptů tam najdete přes 70. Z toho:

  • 25 příběhů
  • a víc než 50 receptů a tipů do kuchyně i domácí lékárničky z přírody
Veronika Hanzlíková
Učím, jak se "nepo" ze života ani z jídla. Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev provázeného často urputnými průjmy, ale taky proto, že jsem si v životě zažila už mnoho bolesti a už mě máloco rozhodí. :)

Díky tragické ztrátě prvního životního partnera, několika nepodařeným těhotenstvím a dalším problémům jsem začala makat na svojí mysli, emocích a také stravě. Nazývám to Vědomou a také laskavou výživou pro harmonii těla a duše - je to o laskavém a vědomém přístupu nejen ke stravování, ale také sám k sobě, svému tělu a duši. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou tištěných a elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin (elektronická)>>

- Příběhy českých superpotravin (tištěná)>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.