Získávat energii z přírody? Jo, jde to [rozhovor s Kateřinou Venzarovou]

„A myslíš, že naši předci byli zdravější? A co lidé v pravěku? Teď přece frčí ta zdravá paleo strava?“ Zeptala se mě nedávno kamarádka.

Strava podle našich předků se mi líbí, ale nemusím se nutně inspirovat až v pravěku nebo přímo paleolitu. Mně se stačí inspirovat rytmem roku, který měli lidé mnoho století odpozorovaný a řídili se jím. Nemyslím si ale, že by byli nutně zdravější.

Trápila je novorozenecká a dětská úmrtnost, jiné nemoci, války a prakticky žádná lékařská péče. Byť báby kořenářky toho zvládly hodně. Přesto se u nich můžeme s přístupem ke stravě inspirovat. Uměli totiž s potravinami a jídlem chytře nakládat a to neměli ledničky, mrazáky, mikrovlnky a další výdobytky moderní civilizace.

Podle jejich tradic, nejen těch křesťanských, si snadno můžeme udělat obrázek o tom, jak by strava v našich podmínkách měla v průběhu roku zhruba vypadat.

  • V zimě víc tučných věcí, pečených, kysané zelí, sušené ovoce, bramboračka, jídlo z kořenové zeleniny – prostě z takové, kterou je možné uskladnit, ale ne v mrazáku.
  • Na přelomu zimy a jara zase probíhaly zabíjačky a následoval velikonoční půst. Zabíjačky se odehrávaly v období masopustu a po nich následovalo odlehčení nejen od masa, ale taky od hodování, plesů a tancovaček. Dneska už by to odlehčení mělo být spíš od internetu a televize.
  • Na jaře se jedlo střídmě a s objevující se zelení, nejrůznějšími bylinkami a první jarní zeleninou se začalo mnohem víc přecházet k živé stravě, která má opodstatnění na konci jara a přes léto.
  • V létě byl a stále je (věřím tomu) jídelníček plný ovoce a zeleniny. Obsahuje méně masa a živočišných jídel.
  • S podzimem se naši předci zase začali mnohem víc vracet k vaření a i pro nás to znamená zase znovu zařazovat víc polévek, teplého jídla a potravin z pozdního léta a nastupujícího podzimu.

Líbí se mi nahlížet i do tradic spojených s jídlem jako jsou třeba dožínky, oslavy svátku sv. Martina a pečení husy, masopustní koblížky a další. Proto jsem si teď na jaře pozvala k rozhovoru velmi zajímavou ženu, která se dlouhodobě věnuje tématu tradic a rituálů našich předků, Kateřinu Venzarovou.

Katka rozumí nejen tradicím, rituálům a rytmu roku, ale je taky maminka třech synů a spolu se svým mužem inspiruje, jak tu klučičí a mužskou energii kultivovat tak, aby to bylo k dobru všech. Její aktivity najdete na webu venzarovi.cz.

Katko, prosím, mohla bys mi povědět, jak vnímáš jaro, jarní stravu a také velikonoční půst? Co je teď zajímavé, čím bychom se v přírodě nebo v rytmu roku mohli inspirovat?

Koncem března už jsme jednoznačně v jarním období. Přešli jsme do něj ze „zimního spánku“ a období odpočinku. Pokud teda v zimě respektujeme, k čemu nás příroda inspiruje a skutečně odpočíváme.

Naši předci měli v době jarního slunovratu důvod slavit, protože bylo jasné, že zimu přežili. My dnes ale neřešíme nedostatky a koupíme v obchodě vše, co chceme a většina z nás v zimě ani moc neodpočívá.

Nyní se po zimě probouzíme a abychom mohli vkročit do nového, potřebujeme opustit to staré nebo nefunkční. Tedy to, co nechceme v životě mít. Potřebujeme se od toho očistit. O tom je velikonoční nebo také jarní půst, o kterém se tolik mluví.

Jak se díváš právě na trend jarního půstu a detoxikace těla?

Jarní půst by měl být pro nás ani ne tak fyzickou očistou, ale spíš očistou nebo odpuštěním si a opuštěním nefunkčních vzorců, věcí, činností nebo vztahů. Prostě očista od všeho, co už nepotřebujeme.

Proto z mého pohledu nejde o moderní trendy jarních očist, detoxikací, raw šťáv, smoothies a podobných extrémů. Nemělo by to být o hladovění a drastických očistách. Je to hodně o individuálním typu člověka. Některému ze somatotypů může udělat hladovění dobře, jinému vůbec a potřebuje naopak něco úplně jiného.

Navíc tělo je po zimě vyčerpané a potřebuje doplnit a dobít energii. Pro mě je tohle období proto především o zmírnění přebytků, sladkosti, kávy a alkoholu.

Přesně tak. Tělo a mysl skutečně potřebují načerpat energii a oprostit se od nejrůznějších nánosů. Myšlenkových i v podobě jídla. Co je taková tvoje jarní vzpruha, když to není půst?

Mojí hlavní vzpruhou v tomto období jsou vývary. Vývary mě zachránily v době, kdy jsem kojila svého druhého syna a začala nechtěně v jeho devíti měsících hodně hubnout. Tehdy jsem si v tomhle období do vývarů trhala čerstvé byliny a zeleň a zůstala u toho na jaře dodnes.

Taky jsem si začala s růstem kopřiv a dalších jarních bylin tehdy dělat zelené smoothie, ale rozhodně to nebyla a ani doteď není žádná kúra se studenými smoothies. Ty totiž nejsou pro můj somatotyp vůbec vhodné.

Je vlastně otázkou, jestli my jako „moderní lidé“ jsme vůbec připraveni na detoxikační metody a raw stravu.

Na jaře se spíš hodí popíjet i bylinné čaje a ještě se zahřívat. Oni i ti naši předci měli málo zásob jídla po zimě a proto jim nezbývalo, než se umírnit i ve stravě předtím, než jim začaly růst nové a čerstvé byliny a potraviny.

Souhlasím. Stále je ještě důležité pro většinu z nás jíst teplá a uvařená jídla postupně přidávat bylinky, kopřivy. Až s větším teplem je vhodné přidat i zelené potraviny.

Vše zelené totiž spíš ochlazuje, než zahřívá a proto je zelená a syrová strava vhodná spíš na pozdní jaro a léto.

Mně se líbí kromě stravy podle ročních období i energetická výživa. Je to takový můj terminus technicus, který používám pro popis toho, že je možné dočerpávat energii z přírody. Jedná se doslova o dosycování té jarní, svěží energie, která se dere na povrch ze Země.

Tím, že vědomě nasytím sebe, svoje tělo a celou svoji bytost touto energií, se vyživím i energeticky.

Jde to dělat už jen tím, že si zujeme venku v přírodě boty a spojíme se se Zemí a aktivně tuto energii vedeme skrze tělo. Můžeme to podpořit i cvičením v přírodě.

Energetická výživa – to zní hezky. Díky, Katko, za rozhovor a závěrem ještě shrnu svůj velmi podobný pohled na jarní stravu.

Já ještě navíc propojuju stravu podle ročních období s pohledem asijských medicín, hlavně té čínské. Příjemně to vysvětlí některé souvislosti pozorované i našimi prababičkami.

Tradiční čínská medicína například tvrdí, že od poloviny února v přírodě i v organismu roste vlhkost a může hrozit až nahromadění patologické vlhkosti v těle.

V tu dobu proto není vhodné jíst velké množství mléčných výrobků ani ochlazovat tělo zelenými potravinami (v podobě potravních doplňků). Nejen pro únor, ale ještě i v březnu platí, že do jídla by se při vaření měla přidávat spíš zahřívající koření jako je třeba kurkuma, pepř, skořice nebo hřebíček.

V březnu nastává období jater a čas pro jarní „očistu“ a zde platí jednoduchá rada:

Nejlepší je se začít „probouzet spolu s přírodou“. Spolu s jejím zelenáním by se nám měl postupně zazelenit i náš jídelníček.

Vhodné jsou listy a řeřicha a pokud už nenastoupí teplé jaro, tak je i krátce tepelně upravte.

V dubnu se navíc hodí přidat i víc červeného masa, vnitřností, červené řepy a třeba i první ředkvičky a zelené saláty.

Zaujalo vás naše povídání a chcete se dozvědět víc o stravě podle rytmu roku a také o našich českých potravinách, které se mohou honosit přezdívkou superpotraviny?

Super, tak si pořiďte na českém trhu ojedinělého průvodce světem našich českých a slovenských superpotravin jako je třeba česnek, med, cibule, sádlo, řeřicha aj. Kniha je navíc ještě průvodcem stravou podle ročních období okořeněným příběhy o potravinách a pohledem tradiční čínské medicíny – kniha Příběhy českých superpotravin >>>

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *