Zdeňka Klemšová z Ovocnářské unie Moravy a Slezska: „Česká konzumní jablka jsou vhodná i pro malé děti“

Když jsem připravovala knížku Příběhy českých superpotravin, objevila jsem ochrannou známku SISPO a název integrovaný systém pěstování ovoce. Vzpomněla jsem si tak na jednoho vinaře, který mi vysvětloval, že pěstuje víno právě tímto systémem a že díky tomu nemusí používat tolik postřiků a chemikálií při pěstování hroznového vína pro výrobu vína.

Jenže jsem na to zapomněla a tenhle rozhovor si připomněla až při povídání s Ing. Zdeňkou Klemšovou z Ovocnářské unie Moravy a Slezska z.s., která mi do knížky Příběhy českých superpotravin přispěla povídáním o tom, jak se integrovaným systémem pěstuje naše nejoblíbenější ovoce, jablka.

Povídání vám přidávám i sem, protože je škoda, abyste se o tomhle zajímavém systému pěstování ovoce oceněném i na evropské úrovni nedozvěděli také vy, čtenáři tohoto blogu.

Mohla byste nám prosím říct, jak v ČR vypadá produkce kvalitního a zdravého ovoce? A co to vlastně znamená produkce zdravého ovoce?

Nejprve je důležité říct, že při pěstování českého ovoce se používá šetrná a cílená aplikace pesticidů proti chorobám a škůdcům, kdy pěstitel často využívá také přípravky, které jsou povolené do bioprodukce. V intenzivních sadech se na 70 % ploch navíc používá integrovaný systém pěstování ovoce.

Integrovaný systém znamená ekonomickou produkci ovoce vysoké kvality při uplatnění ekologicky přijatelných metod pěstování a minimalizaci nežádoucích vedlejších účinků agrochemikálií. Cílem integrované produkce je ochrana přírodního prostředí ovocného sadu a živých organismů, které se v něm vyskytují, stejně jako životního prostředí a lidského zdraví.

Produkce takového ovoce je označena ochrannou známkou SISPO (Svaz pro integrované systémy pěstování ovoce) pro zdravé ovoce.

Svaz SISPO produkci kontroluje a uděluje pěstitelům certifikát, ochrannou známku SISPO. U ovoce prodávaného pod touto známkou tak máte jistotu, že je vypěstované s omezeným používáním pesticidů a umělých hnojiv.

Proti škůdcům a chorobám se také používá biologická ochrana. Pěstitelé zdravého ovoce v systému integrované produkce pod svazem SISPO navíc využívají různé metody, které omezují aplikace chemických přípravků. V České republice se v systému integrované produkce ovoce pěstuje i ovoce vhodné ke zpracování na dětskou výživu.

Výroba ovoce je svazem SISPO kontrolována průběžně a každoročně. Právo používat ochrannou známku je udělováno pěstitelům vždy pouze na jeden rok. Ochranná známka SISPO se přiděluje po splnění podmínek uvedených v Metodice. Ta stanovuje přísný dohled nad používáním přípravků na ochranu rostlin a také kontrolu kontaminace ovoce rezidui pesticidů.

Ale nejen to, kontroly jsou zaměřeny i na obsah těžkých kovů v ovoci, na zavlažování a hnojení sadů, na tvarování a řez stromů, na sklizeň a skladování plodů i na další parametry. V Metodice integrovaného systému pěstování ovoce se řeší také například podpora diverzity v sadech, což znamená podporu užitečných organismů v sadech, a další postupy v šetrnosti k životnímu prostředí.

Třeba u jabloní ohrožuje každý rok růst jablek řada chorob a škůdců, které je nutné při konvenčním, ale i integrovaném způsobu pěstování eliminovat použitím registrovaných přípravků na ochranu rostlin. Řadu pravidel jejich použití v ovocnářství (stejně jako u polních plodin) stanovuje proces registrace daného přípravku (hektarová dávka, termín použití, ochranná lhůta aj.).

Jak je to tedy konkrétně s dětskou výživou z českého ovoce?

Pěstitelé ovoce v ČR jsou pod přísným dozorem státních kontrolních orgánů. Ať už se jedná o běžné konzumní ovoce nebo ovoce určené pro dětskou výživu.

V případě dětské výživy jsou pravidla použití přípravků na ochranu ovoce proti škodlivým činitelům ještě přísnější, což potvrzuje v rámci EU přijetí velmi přísné legislativy stanovující jednotný hygienický limit reziduí v potravinách určených pro kojeneckou a pokračující dětskou výživu, který nesmí překročit hodnotu 0,01 mg/kg produktu pro každou účinnou látku.

Jsou stanovena pravidla termínů, do kterých lze aplikovat přípravky na ochranu rostlin a ovocných stromů, aby byl zaručen bezpečný rozpad jejich reziduí a jejich zbytky tak nepřecházely do ovocných plodů. Díky respektování Metodiky integrovaného systému lze tak přísným kritériím kvality vyhovět.

Příklad produkce ovoce pro dětskou výživu je společně s projektem Integrovaná produkce ovoce dalším dokladem toho, že naši ovocnáři pěstují vysoce bezpečné ovoce špičkové kvality i za omezeného použití vybraných přípravků na ochranu rostlin. Díky tomu je ovoce kvalitní a zdravé nejen pro dospělé, ale hlavně pro děti.

Projekt Integrovaná produkce ovoce byl v roce 2011 oceněn sdružením Business Leaders Forum nominací za Českou republiku na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele v kategorii Environmentální management. Díky tomu byl tento projekt v následujícím roce prezentován i na evropské scéně. Je jen škoda, že česká veřejnost o tom stále ví tak málo, máme být právem na co hrdí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *