Patří bůček, uzené a slivovice mezi superpotraviny?

Znervózněla jsem. Čísla na obrazovce odpočítávala poslední vteřiny před začátkem natáčení. “Tři, dva, jedna… teď.” Živé vysílání Dobrého rána na ČT právě začalo. Stála jsem za stolečkem, kde vaří nejrůznější food blogeři, šéfkuchaři a další. Já, která jsem sice autorkou e-knihy 21 příběhů českých superpotravin, ale už ne její elektronické kuchařky…

Tu vytvořila Darina Šindelářová, která měla být ve studiu se mnou. Měla jsem tam totiž o superpotravinách jen mluvit a ona vařit. Jenže Darča onemocněla a mluvit a současně i vařit jsem musela já sama.

Byla jsem trochu nervózní a zapomínala u mluvení stále něco připravovat, což bylo jedním z úkolů zadaných produkční. Vařit a mluvit současně, aby měla kamera co snímat.

Však posuďte můj výkon sami tady >>> nebo čtěte dál a objevte zákulisí natáčení a taky superpotravinové recepty.

Bůček, uzené a slivovice

I takové padaly návrhy na téma českých superpotravin v průběhu vysílání. Taxikář, který mě pak z natáčení vezl, dokonce zařadil mezi české superpotraviny zabíjačkové pochoutky ;-)

Ale ani jitrnice, ani bůček jsem mezi superpotraviny nezařadila. Jen nad slivovicí přemýšlím do 2. dílu příběhů českých superpotravin :-) Naopak za české superpotraviny považuji 21 potravin, které si snadno pořídíme v Čechách a za slušné peníze.

Přitom však mají lidovou nebo i oficiální medicínou přiřazené zajímavé účinky na zdraví nebo zdravotní prevenci.

Dýně, brokolice, máslo, česnek a cibule

Těchto pět superpotravin jsem zvolila právě pro natáčecí den, teda vlastně ráno. Vstávala jsem o půl páté, v 5:05 na mě čekal u hotelu taxík a já se se svými surovinami potřebnými pro natáčení vydala vstříc dobrodružství.

Největší strach jsem však neměla ani z natáčení, jako z dlouhého času, který strávím v hledáčku kamer bez možnosti se vydat na záchod.

Sice jsem při natáčení měla jen čtyři pětiminutové vstupy, ale od vařícího stolečku jsem mohla odejít jen v průběhu zpráv o počasí, kdy mě kamera nesnímala v pozadí. Prostě “kuchař” musí celou dobu natáčení být na svém místě, aby vytvářel tu správnou atmosféru :-)

Jenže, jak už vy, moji čtenáři, víte – žiju s ulcerózní kolitidou. Sice jsem v pohodě a v takzvané remisi, ale přesto mě “slasti” této nemoci občas provázejí.

Ne, že jdu na záchod, ale běhám (= pomalý příchod na WC se fakt nemusí vyplatit spodnímu prádlu). Typicky však běhám, navíc opakovaně, na záchod ve chvílích, kdy někam spěchám nebo nemůžu onu místnůstku, kam král chodí sám a matky na mateřské s dětmi, navštívit podle svojí potřeby.

To byl i případ natáčení.

V den natáčení se mi ale naštěstí podařilo si naprogramovat svoji mysl tak, abych se vyprázdnila ještě před odjezdem z hotelu (jak jsem to udělala, vám brzy popíšu v samostatném článku). Pak už jsem měla pokoj a nemusela od stolečku odbíhat a mohla udělat třeba…

Dýňový cheesecake

Ten jsem pekla podle receptu svého muže. Recept na něj najdete tady >>>. Vtipné je, že bych ho v průběhu vysílání nezvládla jednoduše připravit a tak jsem ho upekla doma.

Cheesecake se tak projel den předtím z Prahy do Ostravy na hotel. Tam se schoval do ledničky a ráno putoval do studia. Ve studiu už jsem jen ukazovala suroviny na jeho přípravu, ale hotový dortík odpočíval pod pultem a čekal na svoji chvíli slávy.

A ta přišla. Nejen účinkující, ale i kameramani se oblizovali, když ho mezi svými natáčecími scénami chodili ochutnávat. Jediný, kdo ve studiu ochutnávku dýňového cheesecake odmítl, byl záhadolog Arnošt Vašíček. Asi má něco proti zelenině, protože ani neochutnal brokolicovou polévku.

Ale nebyl sám, protože ani mezi kameramany se o brokolici zájem nestrhl :-)

Brokolicová polévka

Při natáčení mě nejvíc dostalo, že moderátoři přivedli k mému stolečku primáře Hematoonkologické kliniky FN Ostrava, MUDr. Jaromíra Gumulece, abych mu povykládala o “léčivých” účincích brokolice. Jak uvidíte na záznamu, povzdechla jsem si, když mi dali prostor mluvit. Prostě představa, že takové kapacitě v oboru já něco vykládám o účincích brokolice proti rakovině mi vzala na úvod vítr z plachet.

Nutno ale říct, že pan doktor je prostě kapacita nejen lékařská, ale i lidská, protože si s chutí dal moji polévku a také cheesecake :-) Já vím, to nesvědčí o povaze. Nicméně pan doktor mi na závěr přišel podat ruku a poděkovat za jídlo. A to je to, co se cení.

Navíc trošku s tématikou superpotravin fušuju lékařům do řemesla – prostě tvrdím, že i jídlo může za určitých podmínek “léčit”. Jedním z takových “léků”, aspoň podle ajurvéedy, je i ghí.

Přepuštěné máslo (ghí)

Tomu Indové přisuzují hodně účinků na zdraví, včetně odstranění bolestí hlavy a migrén. Kromě samotné přípravy ghí jsem z másla připravila máslo bylinkové a česnekovou pastu, která se hodí třeba na jehněčí nebo králičí maso.

Z dalších všeléků jsem ještě zmínila podstatné informace o cibuli a ukázala lidový recept na cibulový sirup.

Cibulový sirup se skvěle hodí při bolestech v krku a kašli. Po vysílání jsem ho věnovala moderátorovi Radku Erbenovi pro jeho v tu dobu nemocné děti :-)

Sbohem a šáteček

Sbalila jsem si saky paky a vydala se i se zbývajícím jídlem a potravinami zpátky na hotel, kde čekal můj manžel a syn. V tu chvíli jsem ještě netušila, že při natáčení se mnou byla i dcerka Magdalenka v podobě závratně se dělících buněk prvních dní těhotenství :-)

A co ten bůček, uzené a slivovice?

Jestli je považujete za superpotraviny, klidně je jezte a pijte co hrdlo ráčí :-) Ale nezapomeňte:

Každá látka může být lékem nebo jedem. Záleží na jejím množství.

No a pokud vám nejsou jasné důvody, proč já považuji za superpotraviny jiné suroviny než někteří posluchači Dobrého rána, tak pokračujte ve čtení sem:

Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti výživy a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence. Důležitou kapitolou mé práce je podpora ostatních, kteří mají zažívací obtíže. Především střevním záněty. Učím nás všechny, včetně sama sebe, jak žít a jíst kvalitně v nejrůznějších obdobích života. Jsem autorkou dvou elektronických knih: - 10 klíčů k tajemství potravin>> - 21 příběhů českých superpotravin>> Pro čtenáře z řad osob se střevními záněty jsem připravila příručku a videokurz: - Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>> Věnuji se také celostnímu poradenství pro zdravotní prevenci a výživu. Více o mně si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *