Nejlepší české superpotraviny? Bůček, uzené a slivovice

Znervózněla jsem. Čísla na obrazovce odpočítávala poslední vteřiny před začátkem natáčení. “Tři, dva, jedna… teď.” Živé vysílání Dobrého rána na ČT právě začalo a já jsem stála ve studiu v přímém záběru kamer.

V březnu 2017 jsem v České televizi vařila z českých a slovenských superpotravin, a taky vysvětlovala, co vlastně česko-slovenské superpotraviny jsou.

Bůček, uzené a slivovice

I takové padaly návrhy na téma českých superpotravin v průběhu vysílání. Taxikář, který mě pak z natáčení vezl, dokonce zařadil mezi české superpotraviny zabíjačkové pochoutky ;-) Ale ani jitrnice, ani bůček jsem mezi superpotraviny nezařadila.

Jen slivovici a pivo zmiňuju ve svojí knize Příběhy českých superpotravin, kde píšu o česko-slovenských superpotravinách. Jsou to takové potraviny, které mají vyzkoušené nebo vědecky popsané účinky na zdraví a přitom si je snadno vypěstujeme doma, na zahrádce, nebo si pro ně zajdeme do lesa, k farmářům nebo k přátelům na vesnici.

Navíc se takové naše superpotraviny dají pořídit za slušné peníze, rozhodně menší než za cizokrajné superpotraviny jako je goji, quinoa a jiné, co přeletěly půlku světa.

Ale pro natáčecí den jsem zvolila a také na natáčení dovezla jiné superpotraviny….

… brokolici, dýni, máslo, česnek a cibuli

Kromě brokolice a másla, které přijely z Prahy, se mnou procestovaly dýně od mého tatínka, a česnek a cibule od známých z Moravy, prakticky celou republiku. Putovaly z Moravy do Prahy a pak do Ostravy, kde se jeden týden v měsíci natáčí Dobré ráno a kam jsem byla pozvaná i já.

Den D

Ten den jsem vstávala už o půl páté. V 5:05 na mě čekal u hotelu taxík a já se se svými superpotravinami vydala vstříc dobrodružství. Největší strach jsem ale neměla ani tak z natáčení, jako z dlouhého času, který strávím v hledáčku kamer bez možnosti se vydat na záchod.

Mám totiž diagnostikovanou ulcerózní kolitidu, chronický zánět tlustého střeva, a s tím spojené časté ranní návštěvy záchodu. Jak jsem to tehdy zvládla, jsem popsala na blogu strevni-zanety.cz.

Ale samozřejmě jsem byla i trochu nervózní z mluvení na kameru a hlavně z vaření, u kterého jsem musela současně i při svých vstupech mluvit. To byl jeden z úkolů od produkční, aby měla kamera co snímat.

Však posuďte můj výkon sami tady >>> nebo čtěte dál a objevte zákulisí natáčení.

Dýňový cheesecake jako první dobrota

Cheesecake jsem ve studiu pekla podle receptu svého muže. Teda, pardon. Dělala jsem, že ho peču, protože čas ani podmínky ve studiu nejsou vhodné k jeho upečení. Takže skutečně upečený cheesecake se se mnou projel den předtím z Prahy do Ostravy na hotel. Tam se schoval do ledničky a ráno putoval do studia.

Ve studiu už jsem jen ukazovala suroviny na jeho přípravu, ale hotový dortík odpočíval pod pultem a čekal na svoji chvíli slávy. A ta přišla. Nejen účinkující, ale i kameramani se oblizovali, když ho mezi svými natáčecími scénami chodili ochutnávat.

Recept na něj najdete v tištěné podobě v knize Příběhy českých superpotravin.

Jediný, kdo ve studiu ochutnávku dýňového cheesecake odmítl, byl záhadolog Arnošt Vašíček. Neochutnal ani brokolicovou polévku. Ale nebyl sám, protože ani mezi kameramany se o brokolici zájem nestrhl :-)

Brokolicová polévka

Při natáčení mě nejvíc dostalo, že moderátoři přivedli k mému stolečku primáře Hematoonkologické kliniky FN Ostrava, MUDr. Jaromíra Gumulece, abych mu povykládala o “léčivých” účincích brokolice.

Jak uvidíte na záznamu, povzdechla jsem si, když mi dali prostor mluvit. Prostě představa, že takové kapacitě v oboru něco vykládám o účincích brokolice proti rakovině mi vzala na úvod vítr z plachet.

Nutno ale říct, že pan doktor je prostě kapacita nejen lékařská, ale i lidská, protože si s chutí dal moji polévku a také cheesecake :-) Já vím, to nesvědčí o povaze. Nicméně pan doktor mi na závěr přišel podat ruku a poděkovat za jídlo. A to je to, co se cení.

Přepuštěné máslo (ghí)

Ghí bylo další superpotravinou, o které jsem ve studiu mluvila. I my si můžeme doma připravit přepuštěné máslo z našich českých zdrojů. Pokud ale půjdeme směrem k Asii, zjistíme, že například Indové přisuzují ghí hodně účinků na zdraví, včetně odstranění bolestí hlavy a migrén.

On je teda trošku rozdíl mezi přepuštěným a ghí máslem, ale o tom víc také v knize Příběhy českých superpotravin.

Kromě samotné přípravy ghí jsem z másla připravila ve studiu i máslo bylinkové a česnekovou pastu, která se hodí třeba na jehněčí nebo králičí maso. Závěrem jsme se s moderátory podívali trochu na zoubek cibuli a ukázala jsem tam, jak připravit cibulový sirup na bolesti v krku a kašli.

Po vysílání jsem ho věnovala moderátorovi Radku Erbenovi pro jeho v tu dobu nemocné děti :-)

Sbohem a šáteček

Sbalila jsem si saky paky a vydala se i se zbývajícím jídlem a potravinami zpátky na hotel, kde čekal můj manžel a syn. V tu chvíli jsem ještě netušila, že při natáčení se mnou byla i dcerka Magdalenka v podobě závratně se dělících buněk prvních dní těhotenství :-)

A co ten bůček a uzené? Záleží jen a jen na vás. Jestli je považujete za superpotraviny, klidně je jezte. Jen nezapomeňte:

Každá látka může být lékem nebo jedem. Záleží na jejím množství.

A co dál?

Pořiďte si knihu o českých a slovenských superpotravinách a zjistěte o nich plno zajímavých informací.

Díky knize Příběhy českých superpotravin se ty naše české a slovenské superpotraviny naučíte snadno a jednoduše používat i u sebe v kuchyni a ještě ji můžete ode mě získat i s věnováním nebo jako dárek.

  • Aktuálně je totiž kniha Příběhy českých superpotravin na tzv. crowdfundingovém portále Hithit.cz, aby mohla nejpozději v září spatřit světlo světa.
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti celostního pohledu na výživu a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence a harmonického života. Učím nás všechny, jak se nepo ze života ani z jídla :-)

Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou dvou elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin>>

- 21 příběhů českých superpotravin>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.