Umíte se s touto báječnou zeleninou popasovat a uvařit třeba polévku? Znáte rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem a víte, jak působí na zdraví? Objevte kouzlu zeleniny, které se také říká špargl. Na Slovensku špargľa.
Superpotravina Rakousko-Uherska
Víte, že za dřívějších časů jsme byli evropskou chřestovou velmocí? Já to taky nevěděla. Ale chodila jsem na gympl do Ivančic. Města známého díky herci Menšíkovi a taky města chřestu. Teda, pardon šparglu.
Ivančický chřest, v Evropě spíš známý pod jménem ivančický špargl, město a jeho zeleninu v minulosti proslavil nejen na Moravě a v Rakousko-Uhersku ale i v celé tehdejší Evropě.
Odborníci tvrdí, že v posledních desetiletích habsburské monarchie byl ivančický špargl známější než plzeňské pivo.
V současnosti už Ivančice nejsou evropskou chřestovou velmocí, ale stále drží tradici Slavností chřestu. Bohužel letošní 26. ročník se kvůli současné situaci nekoná. Ale i kdyby se konal, ivančický špargl na něm nekoupíte.
Holt pěstitelství chřestu se přesunulo do Hostína u Vojkovic. To je nad Prahou. Pěstuje ho tam ve velkém firma Český chřest a můžete si ho tam nakoupit. Případně ho pořídíte už i v některých internetových obchodech nebo supermarketech.
Chřest lékařský, Asparagus officinalis, se považuje za zeleninu, která údajně podporuje tělo:
- při onemocnění ledvin a močového měchýře,
- při poruchách funkcí jater a žlučníku,
Podle některých dokonce prospívá srdci, cévám a dokonce ulevuje od bolestí zad (to by mě zajímalo jak :-) ). Díky velkému obsahu vlákniny podporuje činnost střev (pozitivně ovlivňuje průjem i zácpu), prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.
Chřest je dobře stravitelný a mohou si ho připravovat i lidé se zažívacími obtížemi. Chřestovou polévku bych určitě doporučila i lidem s diagnózou střevních zánětů. Alespoň tedy mě s ulcerózní kolitidou se velmi dobře tráví.
Chřest jako afrodiziakum i podpora těhotných
Afrodiziakální účinky byly u chřestu, bohužel pro naše peněženky, pozorovány při jeho dlouhodobé konzumaci. Navíc nevím, kde by se v průběhu roku dal chřest koupit, ale česká sezóna chřestu v průběhu května a června je pro chřestové hody ideální.
Využít ji můžou i budoucí maminky. Ne kvůli afrodiziakálním účinkům, ale kvůli obsahu kyseliny listové (vitamín B9). Ta je potřeba pro správný rozvoj miminka a doporučuje se její příjem zvýšit už tři měsíce před plánovaným početím.
- Ve šparglu najdeme i další vitamíny skupiny B a také hodně minerálních látek.
- Zelený špargl je navíc dobrým zdrojem vitaminu C.
Je libo zelený nebo bílý?
Oba mají své kouzlo. Zelený chřest je chuťově jemnější a lahodnější (ale taky více „zeleninový“) než bílý chřest. Oba chřesty je před konzumací a dalším zpracováním vhodné oblanšírovat. Bílý je bez blanšírování docela tvrdý.
Přesný postup blanšírování chřestu skvěle popsala Kuchařka pro dceru v článku s recepty: Jak na chřest: recept, který vám ušetří pěněženku.
Vzhledem k jeho účinkům i chuťové exkluzivitě jsem zařadila chřest i do svojí knihy o českých a slovenských superpotravinách.
V knížce najdete exkluzivní recept na chřestovou polévku podle kuchařky z 1. republiky, která nám doma chutná víc než jinak výborná polévka podle receptu z článku Kuchařku pro dceru. A ještě další recepty a tipy, jak chřest zpracovávat a co o něm říká naše lidová moudrost.
(výživová poradkyně a laskavá průvodkyně na cestě za pohodou v životě a jídle)
20 let žiju s ulcerózní kolitidou. Přestože mi hrozil vývod a 15 let jsem intenzivně užívala léky, dnes jsem úplně bez léčby. Mám báječného muže a tři děti. Ale taky jsem šest nenarozených dětí ztratila a tragicky přišla o svoji první lásku.
Na vlastní kůži jsem si vyzkoušela, že až 70 procent uzdravení a životní pohody tvoří mysl. Život prostě není jen o zdravé stravě. Dnes jsem průvodkyní všem, kteří se chtějí cítit skvěle ve svém těle.
- Napsala jsem knihu Příběhy českých superpotravin a také další e-knihy.
- Tvořím podcast Příběhy života a uzdravení – na Spotify a Audiolibrix
- Natočila jsem kurzy (nejen pro lidi se střevními záněty).
- A taky vám ráda poradím přímo na míru v rámci konzultace.
Cernahora0025@seznam.cz je mi 60 a poprvé jsem si koupila chřest, a to chřest bílý. Po prostudování asi 20 receptů na int. Chřest jsem umyla, odlomila, a z odrezku a slupek uvarila vyvar. A PAK. OCHUTNALA JSEM STŘEDY Z TECH UVARENÝCH ULOMENYCH Konců. Jen ty stredy! Chutnalo to jako když spojis kukurici, květák a brambory!!!! A hledala jsem tam tu super chuť, která me má ohromit. ALE!!! UVARENY KOSTAL Z KVETAKU CHUTNÁ LÍP…A TO MI VĚŘ..
Děkuji Vám za názor. Mně a mojí rodině chřest chutná. Recept na prvorepublikovou chřestovou polévku mám v knížce Příběhy českých superpotravin a tahle polévka chutná i dětem. Každému ale nemusí být chuť chřestu ani polévky příjemná, to je přeci v pořádku. Mějte se hezky. Veronika