Tvaroh aneb Když jídlo mluví

Tvaroh je jeden z nejlepších mléčných výrobků. Ač nejsem příliš zastáncem jejich časté konzumace, včetně konzumace mléka, myslím, že právě tvaroh je velmi vhodným mléčným zpestřením jídelníčku. Jeho vlastností si nesmírně cením.

Je možné ho použít jako zdroj cenných bílkovin, i jako základ pro další sladké nebo slané pochoutky. Můžete si ho dát s čerstvým ovocem a domácím müsli, udělat si z něj dezert nebo vyrobit skvělé pomazánky na slano.

Když jídlo mluví

Tvaroh nám posílá vzkaz z říše zvířat, vzkaz od krav, koz i ovcí, že nám mají mnoho co dát. Ať si jich vážíme, chráníme je a udržujeme jim čisté louky a pastviny, aby nám v podobě svého mléka a tvarohu mohli předat to nejlepší ze sebe.

Tvaroh je bílý, takže bychom mohli říci, že nás spojuje se všemi barvami a zjemňuje každého z nás. Tvaroh má barvu jemnosti a klidu. Bílá barva totiž zjemňuje – ze žluté vytvoří světle žlutou, z červené jemnější růžovou, z modré barvu ranní oblohy při klubajícím se krásném dni.  Zároveň nás však napojuje na první čakru, odpovídající mimo jiné našim „živočišným pudům“.

Takže nebojme se tvarohu a občas si jím zpestřeme jídelníček. Jen prosím používejme k němu co nejméně cukru, sladidel nebo průmyslově upravených pochutin. Čím v přirozenější formě, jen se základními potravinami bude, tím lépe. Budeme ho i lépe trávit.

Dáte se rádi tvarohový dezert? A co tvarohové pomazánky? Podělte se do komentářů pod článkem. Máte nějakou tu svoji rodinnou milovanou pomazánku? Šup sem s receptem. Díky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *