Nebojte se střevní chřipky (2+1 tip, jak ji zvládnout jako příležitost k restartu)

Nebojte se střevní chřipky i při ulcerózní kolitidě

Když mi před třinácti lety o několik let starší kamarádka řekla: “Bolí mě šestka, co to je pro mě asi za vzkaz?” Tak jsem měla pocit, že se už trochu zbláznila. Jenže… posledních pár let jsem se dostala do fáze, že i za střevní chřipkou vidím duchovní vzkaz. Dokonce i příležitost k restartu.

Dovedu si představit, co si teď myslíte :-)

Upřímně. Stavy spojené se střevní chřipkou fakt nesnáším. Obzvlášť, když sedím právě na záchodě a mám hlavu ještě ke všemu v kýblu. Nebo naposledy v dětském nočníku :-) Jakmile však poleví ta nejakutnější fáze a naštvání z překažených akcí, začnu se malinko radovat. Mám totiž příležitost se chvíli zastavit a nikam se nehnat. Teda kromě záchodu.

Upřímně taky přiznávám, že jsem se střevní chřipky kvůli chronickému zánětu tlustého střeva dřív hodně bála. Můj první atak ulcerózní kolitidy byl právě spojený se střevní chřipkou. Víc o tom tady >>>

Od té doby jsem střevní chřipku prodělala několikrát a zánět ve střevě se mi naštěstí  v 99 %nespustil.

1. tip – pijte

Tak tohle je věta do pranice. Když je střevní chřipka v té nejakutnější fázi, tak moc pít nejde. Jeden rok jsem si po prvním zvracení nakapala bylinné “dezinfekční” kapičky obsahující latexovou pryskyřici s téměř zázračnými účinky s tím, že tělu trochu ulevím. Jsou hořké, a když jdou dovnitř, moc si na nich nepochutnáte. Když jdou pak brzy poté zase ven, jsou ještě hnusnější, navíc napěněné :-)

Kdyby někoho zajímalo, jak se jmenují, tak je to přípravek Drags Imun. Funguje na spoustu věcí, ale ve spojení s akutní fázi této virózy moc ne.  Většinou ho využívám jako vnitřní dezinfekci, namísto slivovice, která bohužel mému trávení spíš škodí.

Ve chvíli, kdy je vám trochu líp, začněte pít. Někdo radí kolové nápoje (kvůli obsahu kofeinu, kyseliny fosforečné a cukru – takže žádnou light colu!). Já osobně upřednostňuji silný černý čaj.

Obměny pitného režimu

1. Černý čaj si můžete dát neoslazený nebo naopak s medem a citrónem. Med vám dodá energii a ještě poslouží jako “všelék”. Víc o něm najdete v článku Med aneb když jídlo mluví.

2. Černý čaj s borůvkami – ne s umělým aroma (víc o éčkách si přečtěte v e-book zdarma 5 rad, jak chytře nakupovat a jíst), ale se skutečnými borůvkami. Ideální jsou sušené. Ty se dokonce při průjmech doporučují, ale pokud máte třeba mražené, vyzkoušejte i ty.

Borůvky umí vyčistit zažívání a jsou zcela oprávněně považovány za superpotravinu.

3. Mátový  nebo řepíkový čaj – raději ze sušených bylin než ze nálevového sáčku. Obě byliny mají uklidňující charakter na zažívání. Pokud vám však třeba máta nevoní, nenuťte se do ní.

4. Převařená voda  – nemusí být ani horká, i když já osobně ráda piju i horkou čistou vodu. Převařená voda má úplně jinou energii než studená kohoutková! Prostě doplňuje nejen vodu do těla, ale i jakousi jemně zahřívající a povzbuzující energii.

Do vody si taky vyzkoušejte nakapat koloidní minerály. Doplní tělu ztracené minerální látky a dokonce je mám ozkoušené i při bolestech hlavu. Prostě popíjení vody s minerálními látkami dokáže tělo i naši hlavu povzbudit.

Opět používám kapičky od české firmy Energy. Název je Fytomineral (jo a nejsem společností Energy za tuhle reklamu placená).

2.tip – jídlo

Všichni víme, že by se mělo začít šetřící dietou – polévky a vývary a nějaká ta rýže. Já však přiznávám, že mívám chuť  obvykle jen na vývar, banán a klasické bílé rohlíky. Sice se bílé pečivo považuje za novodobé zlo, ale já bych to až tak nehrotila. Prostě jeden rohlík, pokud nejste celiak, rozhodně neublíží.

  • Masokostní vývar by však měl být základem – kvůli bílkovinám i minerálním látkám z kostí.
  • Do vývarů určitě přidejte miso. Miso je skvělým pomocníkem – jedná se o fermentovanou potravinu, která doplňuje vitamíny skupiny B, prospěšné enzymy a také minerály do našich střev.

Až vám v břiše přestanou “běhat žížalky”, určitě využijte sílu probiotik. Ať už kupovaných nebo lépe domácích. Třeba v podobě kysaného zelí nebo pickles. Ne nadarmo je kysané zelí naše česká superpotravina.

Udělejte si několikadenní (ideálně alespoň čtrnáct dnů) probiotickou kúru.

U lidí se střevními záněty ale tohle moc nedoporučuju. Aspoň já to mám tak, že jsem si kúru z kysaného zelí ještě nikdy netroufla vyzkoušet. Namísto toho sáhnu raději po kupovaných probiotikách.

Nebojte se střevní chřipky i při ulcerózní kolitidě

Tip na konec – příležitost k restartu

Jasně, že fyzické příčiny střevní chřipky tkví v nakažení virem. Lidově řečeno bacilem. Tyhle bacily bývají obvykle dost agresivní, protože postupně si tuhle chuťovku předají obvykle všichni členové rodiny.

Přesto vás vyzývám – pokuste se najít i tu “duchovní” příčinu svých zažívacích obtíží.

Co nechcete přijmout, strávit nebo čeho se naopak potřebujete rychle zbavit?

Já vnímám střevní chřipku jako příležitost k zastavení, zpomalení a následnému zlepšení jídelníčku. Většinou u mě střevní přichází, když toho mentálně i fyzicky chci co nejvíc stihnout a vnitřně se trápím, že už zase neplním to, co jsem si předsevzala.

Pokud máte prostor, tak se zkuste vyležet, tzv. vyválet. Odpočinout si a třeba si i pustit nějakou meditaci nebo si přečíst pěknou knížku…

>>> … třeba tu o českých a slovenských superpotravinách s názvem Příběhy českých superpotravin :-) <<<

  • Dozvíte se v ní, jak naše česko-slovenské superpotraviny dokážou pomoct našemu zdraví a jak je jednoduše použít u sebe v kuchyni nebo jako základ přírodní lékarničky.
  • Navíc objevíte kouzlo sezónního stravování a laskavé příběhy, které vás pohladí po duši.
Veronika Hanzlíková
Jsem mladá žena, ale zažila jsem ve svém životě už mnoho bolesti. Po stránce fyzické i psychické. To mě dovedlo k tomu, že pomáhám ostatním nejen v oblasti celostního pohledu na výživu a toho, co jíst, ale i v oblasti zdravotní prevence a harmonického života. Učím nás všechny, jak se nepo ze života ani z jídla :-)

Nejen proto, že žiju s diagnózou ulcerózní kolitidy, chronického zánětu střev. Víc o mně si přečtěte zde>>

Jsem autorkou dvou elektronických knih a videokurzu:

- 10 klíčů k tajemství potravin>>

- 21 příběhů českých superpotravin>>

- Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba - jak žít a jíst kvalitně>>

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.